KVÍZ: Může 17letý řidič jezdit i mimo Česko? Vyzkoušejte si nové otázky v autoškolách

Autoškola (ilustrační foto)

Nové otázky v autoškolách

Testy s novými otázkami, které reflektují moderní trendy na silnicích, budou muset od března skládat lidé usilující o řidičský průkaz. Další sadu 35 otázek a 10 nových dopravních situací představili ve středu zástupci ministerstva dopravy, Asociace autoškol a policie. Sami autoři přiznávají, že jejich zvládnutí není úplně jednoduché. V článku si můžete vyzkoušet, zda byste na ně dokázali zodpovědět a zasloužili si tak vlastnit řidičský průkaz.

Žadatelé budou muset v nových otázkách odpovídat například na to, jak správně najíždět na dálnici či co znamenají kontrolky na palubní desce. Musí být schopni také vysvětlit, co se skrývá pod pojmem „defenzivní jízda“. Změny začnou platit od 10. března.

ČTĚTE TAKÉ: Za alkohol méně bodů, systém postihů se řidičům mění. Na co si musí dát pozor?

Otázky se týkají například také elektrokoloběžek či režimu L17 – tedy možnosti řídit od 17 let pod dozorem mentora. Od ledna se na českých silnicích objevily také nové dopravní značky, čemuž se testy také věnují. Zaměřují se například i na bezpečný odstup při jízdě na dálnicích.

Nové otázky v autoškole

1 7 Co se rozumí pod pojmem „defenzivní jízda“?

2 7 Jaká je maximální povolená konstrukční rychlost elektrokoloběžky, kterou je možno řídit bez řidičského oprávnění?

3 7 Je řidič motorového vozidla povinen dodržet bezpečný boční odstup (1,5 m resp. 1m) při míjení cyklisty, který se pohybuje stejným směrem ve vyhrazeném jízdním pruhu?

4 7 Kde může řídit sedmnáctiletý řidič (L17) za doprovodu mentora?

5 7 Jaký trest hrozí sedmnáctiletému řidiči (L17), který bude řídit motorové vozidlo skupiny B bez přítomnosti mentora v tomto vozidle?

6 7 Může sedmnáctiletý řidič (L17) řídit s kýmkoliv, kdo splňuje podmínky pro mentory stanovené zákonem?

7 7 Jaké podmínky musí splňovat mentor sedmnáctiletého řidiče (L17)?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Jedná se již o sedmé rozšíření okruhů otázek od roku 2021. V minulosti jich bylo přibližně 850, dnes už přes tisíc. Nové rozšíření se týká celkem 35 nových otázek a 10 nových dopravních situací. Do budoucna by ministerstvo dopravy chtělo rozšířit počet otázek až na 1 500. Vzorem je například Německo nebo Belgie, kde podle resortu je i díky tomu lepší řidičská kultura.

Dynamické situace se zaměřují nejen na klasické dopravní situace, ale také na chyby ostatních účastníků dopravního provozu – například neopatrné předjíždění. Ministerstvo na středeční tiskové konferenci připustilo, že nové otázky jsou těžší. Podle autorů jde o to, aby se je lidé neučili zpaměti, ale snažili se mnohdy komplikované dopravní situace pochopit.

Změny od nového roku

Nové otázky souvisí i s řadou změn, které platí od nového roku. Zahájit kurz autoškoly k řízení osobního auta je nově možné už v 15 letech a šesti měsících. Po absolvování závěrečné zkoušky bude možné řídit od 17 let, do plnoletosti však jen pod dohledem zkušeného řidiče, registrovaného mentora.

Novela zákona o silničním provozu zároveň zavádí řidičák na zkoušku na dva roky od složení závěrečné zkoušky bez ohledu na věk. V této lhůtě musí řidič po spáchání závažných dopravních přestupků na dopravně-psychologický pohovor a školení pro začínající řidiče.

V provozu se řidiči mohou také setkávat s novými dopravními značkami. Zahrnují sdílené zóny pro všechny účastníky silničního provozu, úpravu značení bezpečného odstupu nebo parkoviště P+D, na kterém lze po zaparkování přesednout do jiného dopravního prostředku.

Tagy:
dálnice silnice autoškola řidičský průkaz dopravní značka Ministerstvo dopravy České republiky