Fotbalová Sparta obhájila titul. Rozdrtila Mladou Boleslav, Kuchta jí nasázel čtyři góly

Fanoušci Sparty Praha

Sparta slaví titul

Fotbalisté Sparty vyhráli díky čtyřem gólům Jana Kuchty v předposledním 4. kole ligové nadstavbové skupiny o titul v Mladé Boleslavi 5:0 a poprvé od roku 2001 obhájili trofej. Pražané udrželi před městským rivalem Slavií, která třetí sezonu po sobě obsadila druhé místo, čtyřbodový náskok. Vršovickým v souběžně hraném utkání nepomohlo ani vítězství 2:1 na Slovácku.

Kuchta vsítil všechny své branky mezi 20. až 50. minutou, konečnou podobu skóre stanovil první trefou v ligové kariéře střídající stoper Patrik Vydra.

Letenští se stali českými mistry i ve druhé sezoně pod dánským trenérem Brianem Priskem, který je vloni dovedl k premiérovému titulu po devíti letech. Sparta dokázala obhájit ligový primát poprvé od ročníku 2000/01, kdy ovládla nejvyšší soutěž popáté za sebou. Coby stále nejúspěšnější tým české historie slaví celkově 38. titul a čtrnáctý od rozdělení federace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ronaldo je opět nejlépe placeným sportovcem světa, loni vydělal skoro dvakrát víc než Messi

Sparťané oproti Slavii zvládli lépe závěr sezony. Ještě po 27. kole ztráceli z druhého místa na rivala bod, pak ale Vršovičtí dvakrát po sobě zaváhali, což se ukázalo jako rozhodující. Ve 2. kole nadstavbové části Letenští v klíčovém derby doma remizovali se Slavií bez branek.

Spartu coby šampiona čeká v létě kvalifikace Ligy mistrů, ve skupinové fázi byla naposledy v sezoně 2005/06. Předkolo nejprestižnější klubové soutěže si zahraje i Slavia. Sparta může sezonu ještě vylepšit ziskem double, ve středu se ve finále domácího poháru představí v Plzni, s níž poté v neděli zakončí ligovou sezonu. Titul i domácí pohár zároveň vybojovala naposledy v ročníku 2006/07.

Do sestavy Sparty se vrátili kapitán Krejčí, Laci a Haraslín, kteří v úterním vítězném utkání s Ostravou (2:1) chyběli kvůli kartám. Oba týmy hrály velmi opatrně. Ve 20. minutě však hosté udeřili. Birmančevičovu tečovanou střelu po Panákově průniku do vápna ještě gólman Mikulec vykopl, ale akce Sparty pokračovala. Preciado, k němuž se odrazil po Rynešově centru míč, trefil z vápna tyč, ale dorážející Kuchta se už nemýlil.

Za další tři minuty Letenští náskok zvýraznili. Haraslínovu střelu Mikulec vyrazil a Kuchta měl znovu z dorážky snadnou práci. V 35. minutě zkompletoval druhý hattrick v ligové kariéře a první od ledna 2021, který tehdy zaznamenal v dresu Slavie. Na zadní tyči si naběhl na Krejčího pas a hlavou pokořil domácího gólmana. Na tři góly potřeboval necelou čtvrthodinu.

Ve 42. minutě po dalšího Krejčího centru Preciado hlavičkoval z podobné pozice jako předtím Kuchta do břevna. Pět minut po přestávce přidal Kuchta čtvrtý zásah. Krejčí se po Sörensenově přihrávce zbavil ve vápně Sakaly a nahrál Kuchtovi, jenž si posadil Krále na zem a v klidu zakončil do prázdné branky.

V ročníku nejvyšší soutěže si polepšil na 17 zásahů a jen gól mu schází na nejlepšího kanonýra ligy Šulce z Plzně. Kuchta dal Boleslavi v nejvyšší soutěži sedm branek, nejvíce ze všech týmů. Dnešní duel byl pro něj pikantnější o to víc, že prezident středočeského klubu Dufek je jeho tchánem.

Kuchta se stal jedenáctým hráčem v samostatné historii ligy, který v jednom utkání vstřelil minimálně čtyři branky. Deset hráčů včetně něho zůstalo na čtyřech trefách, pouze sparťan Lafata dal v sezoně 2015/16 v jednom duelu pět gólů při výhře 5:0 nad Jihlavou.

V 62. minutě Haraslín přihrál před branku Kuchtovi, jenže v pátém zásahu mu zabránil Mikulec. Domácí gólman poté zasáhl i proti Rynešově ráně. V 78. minutě stanovil konečné skóre Vydra, který si naběhl do vápna na Sadílkovu přihrávku a přesně zakončil k tyči. Na premiérový ligový gól potřeboval 15 zápasů.

Tagy: