Rakovina z umělky? Rodiče se pohádali na hřišti v Teplicích, pravdu ukázal zdravotní ústav

Dramatická hádka na fotbalovém hřišti v Teplicích zaskočila nejen rodiče mladých hráčů kopané. Roztržka nastala v okamžiku, kdy se jeden z rodičů zmínil o nebezpečí hraní sportu na umělém trávníku. Zmínil, že děti z jeho chemického ošetření mohou dostat rakovinu. Slovo dalo slovo a vzduchem začaly létat nadávky a znít dětský pláč. Píše o tom Teplický deník. Světlo do problematiky vnesl Státní zdravotní ústav České republiky.

Incident se odehrál během odpoledne 3. května poté, co jedna z matek malých fotbalistů označila za absurdní hraní sportu na chemicky ošetřeném povrchu. „Proč nehrají na přírodní trávě?“ zeptala se. Otázkou začala bouřlivá diskuze mezi dvěma tábory rodičů, jejichž členové se začali přít, zda je umělý trávník zdraví škodlivý, nebo nikoli. Píše o tom Teplický deník.

Jeden z dalších rodičů podpořil její argumenty upozorněním na starší článek webu iRozhlas, ve kterém se píše o potenciální hrozbě. Atmosféra na hřišti následně začala houstnout. Hádka za krátko vygradovala v nadávky, které následoval dětský pláč. Většina rodičů i se svými ratolestmi proto předčasně odešla.

Rakovina z umělky?

Kde je ale pravda? Může umělý povrch skutečně představovat zdravotní riziko? Problematické aspekty hracího povrchu na svém webu komentuje Státní zdravotní ústav České republiky (SZÚ): „Ústav upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků s důrazem na zdravotní nezávadnost. Některé materiály používané k výrobě těchto povrchů totiž mohou uvolňovat karcinogenní látky. Ty se pak do lidského organismu dostávají jak dotykem kůže s povrchem, tak vdechováním látek, které se z pryží odpařují.“

ČTĚTE TAKÉ: Leverkusen prodloužil neporazitelnost a slaví postup. Ve finále Evropské ligy vyzve Bergamo

Není ale povrch jako povrch. „Nelze v žádném případě paušalizovat, že se problém škodlivin týká všech hřišť a sportovišť s umělým povrchem. Záleží samozřejmě na použitých materiálech. Problém ale každopádně považujeme za závažný,“ uvedla ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Největší hrozba přichází v momentě, kdy jsou venku vysoké teploty. Karcinogenní látky mají tendenci se mnohem více uvolňovat než při chladnějším počasí. „V případě použití zdravotně závadných materiálů se v létě zvyšuje pravděpodobnost odpařování škodlivých látek,“ řekla vedoucí Národní referenční laboratoře Jitka Sosnovcová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tragédie v Břeclavi, chlapce na hřišti usmrtila padající branka

Tagy: