Kritika vlády i zamyšlení nad tragédií. Politici se na Vánoce chovali jinak, moc se nechlubili

Pieta za oběti střelce filozofické fakulty

Střelba na filozofické fakultě se dotkla i domácností politiků

Hrůzné události z Filozofické fakulty UK v Praze se promítly ve vánočních vzkazech politiků. Zatímco loni se chlubili vánočními dárky, letos většina z nich zveřejnila pouze osobní vzkaz k tragédii. Někteří ale přece jen nechali nahlédnout i do svého soukromí.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), stejně jako ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve světle čtvrteční tragédie sdíleli pouze vánoční věnec se stručnými vzkazy. Premiér Petr Fiala (ODS), na rozdíl od loňska, drží zatím o svátcích informační půst.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svátky ve znamení smutku. Truchlící proudí po střelbě na pietní místa v Praze i na Boží hod

„O letošních Vánocích jsme si všichni uvědomili, jak křehký je náš svět a jak se v okamžiku všechno může změnit. Tragédie na Filozofické fakultě nám to všem připomněla. Dotklo se to nás všech. O to víc bychom si měli uvědomit, jak důležité je stát při sobě. Buďte s rodinou a blízkými, obejměte je, protože to je nejvíc, co máme. Přeju vám všem, pokud možno klidné svátky,“ napsal předseda ANO Andrej Babiš, zatímco loni oproti prostému vzkazu sdílel fotografie a videa s rodinou.

Místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO) se před rokem chlubil, jaký je kuchař, letos přidal pouze příspěvek se svým psem z procházky. „Omlouvám se, že v těchto dnech s vámi nesdílím žádné myšlenky ani víc fotek. Nepřipadá mi to vhodné. Opatrujte se,“ doplnil.

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou zveřejnil krátké vánoční video. „Ať prožijete vánoční svátky v klidu, v míru, ve zdraví a pokud možno s těmi, které máte rádi. A myslete prosím i na ty, kteří svátky tráví prací a službou ve prospěch nás všech,“ pronesl pár.

Vánoční kopanec do vlády

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura přišel také s videem. Ani na Štědrý den se ale nezapomněl opřít do zástupců vlády, Bruselu, migrantů či „neomarxistů“. „Těm, co nám vládnou, přeji také špetku zdravého rozumu. Snad jim ho Ježíšek letos konečně nadělí,“ pronesl.

Někteří politici se pochlubili svou nadílkou. Poslanec Jan Hrnčíř (SPD) ukázal dva nejlepší dárky, které kdy dostal – děti. Předseda Pirátů Ivan Bartoš na svém osobním profilu sdílel sbírku komiksových knížek.

Někteří politici propagovali dobročinné aktivity. Poslanec Patrik Nacher (ANO) rozléval polévku bezdomovcům a zapálil svíčku u Filozofické fakulty UK, zatímco Jiří Pospíšil (TOP 09) navštívil psí útulek a na sociální síti X též sdílel pouze fotku adventního věnce s citátem z bible. „Přijeli jsme podrbat chlupáče v našem útulku v Troji, který provozuje pražská městská policie, dát jim něco na zub, ať si Vánoce taky trochu užijí,“ řekl.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) navštívila vojáky ve službě. „Letošní Vánoce se nesou ve stínu tragické události. Odporný čin vraždícího monstra na Filosofické fakultě UK zasáhl nás všechny. Modlím se za oběti a rodinám přeji mnoho sil k vyrovnání se s bolestí, kterou prožívají,“ připojila k příspěvku. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) zašel na půlnoční do kostela. Loni si s kapelou dokonce zahrál na tubu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Je důležité chránit planetu, vyzval král Karel III. od netradičního vánočního stromku

Tagy: