Fotoaparáty s německou tradicí. Nové telefony Vivo V40 lákají na profesionální fotografie

Segment střední třídy mobilních telefonů vítá dalšího silného hráče. Čínské Vivo přichází s novou řadou V40, kterou vyvinulo ve spolupráci s německou firmou Zeiss. Nové smartphony kladou velký důraz na pořizování fotografií a profesionálních portrétů. Vivo do modelů střední třídy přináší funkce, které dříve patřily jeho vlajkovým lodím. U představení řady V40 v německém Mnichově byla i redakce CNN Prima NEWS.

„Minulý rok nebyl pro nás jednoduchý, ani pro celý mobilní trh,“ prohlásil při představení novinky prezident Vivo Europe Čchang-ťün Li. Firma proto v posledních měsících pracovala na vývoji a inovacích. Jejich výsledkem je spojení čínského výrobce mobilních telefonů s německou tradicí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pilsner? Zlatopramen? Vyzkoušeli jsme umělou inteligenci, jak dobře zná česká piva

Modelům V40 a V40 Lite dominují čočky s logem Zeissu. Tak jako Xiaomi má objektivy Leica, tak Vivo se spojuje s německou tradicí a precizností v oboru optiky. Profesionální fotografové znají německé objektivy Zeiss, které patří mezi absolutní špičku.

Jejich společnou snahou je vytvořit dostupné telefony, s nimiž uživatelé pořídí fotografie v profesionální kvalitě. Vivo V40 tak disponuje zadní kamerou s dvěma čočkami. Horní širokoúhlá optika disponuje rozlišením 50 megapixelů.

„Každý rok posouváme možnosti mobilního zpracování obrazu a stále více fotografů a nadšenců od svých chytrých telefonů očekává pořizování fotografií v téměř profesionální kvalitě. Partnerství se Zeiss nám umožňuje těžit z vynikajících fotografických schopností optiky, které byly dříve vyhrazeny jen našim vlajkovým modelům z řady X, i v chytrých telefonech střední třídy, a ještě více uživatelů tak může pořizovat skutečně úchvatné fotografie,” řekl Čchang-ťün Li.

Fotoaparát nabízí sedm různých portrétních režimů, které vznikly ve spolupráci se Zeissem a mění styl rozostření pozadí. Dále si uživatelé mohou měnit mezi třemi ohnisky: 24 mm, 35 mm a 50 mm.

Výrobce při představování uvedl, že pro uživatele mobilních telefonů je důležité pořizování selfie fotek. Proto do V40 umístil přední kameru s 50megapixelovým ultraširokoúhlým fotoaparátem a vytvořil funkci s umělou inteligencí, která umožňuje skupinové selfie fotografování až pro třicet lidí. U levnějšího modelu V40 Lite se nachází přední kamera o 32 megapixelech.

Výkonnější model se prodává ve dvou barvách. Tvůrci se inspirovali nebeskými odstíny šedé a fialové. Dále se u zadního fotoaparátu nachází blesk v kulatém tvaru prstence Gemini. Lite model je k dispozici v hnědé a bílé barvě.

Oba telefony pohání baterie o kapacitě 5500 mAh, která podporuje rychlé nabíjení 80 W. Vivo uvádí, že do úplného nabití telefonu stačí 48 minut. Nevýhodou však je, že ani jeden model nepodporuje bezdrátové nabíjení.

Displej má zaoblené hrany a obě verze V40 se chlubí 120Hz obnovovací frekvencí a úhlopříčkou 6,78 palce.

Smartphony pohání operační systém Android 14 s nadstavbou Funtouch OS 14. Cena modelu V40 s 8 GB RAM paměti a uložištěm 256 GB začíná na 12 499 Kč, verze 12 GB RAM a uložištěm 512 GB je 13 999 Kč. V40 Lite má cenovku 8 999 Kč.

Tím se řada V40 dostává mezi silné hráče ve střední třídě. V tomto segmentu je ale více než silná konkurence. Jestli nejnovější model Vivo obstojí, to bude tématem v redakční recenzi CNN Prima NEWS.

Specifikace Vivo V40:

  • stříbrná nebo fialová barva
  • AMOLED displej s úhlopříčkou 6,78"
  • 8 GB RAM + uložiště 256 GB nebo 12 GB RAM + uložiště 512 GB
  • baterie 5500 mAh s nabíjecím výkonem 80 W

Specifikace Vivo V40 Lite

  • hnědá nebo bílá barva
  • AMOLED displej s úhlopříčkou 6,78"
  • 8GB RAM + uložiště 256 GB
  • baterie 5500 mAh s nabíjecím výkonem 44 W

Mobilním telefonům, technologiím nebo umělé inteligenci se věnujeme též v technologicko-herním pořadu Enter, který můžete sledovat každou sobotu ve 22:40 na CNN Prima NEWS či v úterní repríze ve 23:40. Archiv odvysílaných dílů najdete na webu cnn.iprima.cz v sekci Pořady.

Tagy: