Samsung chce ohromit mladé. Vylepšil pro ně modely, které se staly opravdovým hitem

Jeho nejoblíbenější řada mobilních telefonů se po roce vrací s výrazným vylepšením. Samsung představil nové modely A35 a A55, které se na první pohled neliší od svých předchůdců. Nepřináší ani revoluční novinky jako vlajková loď S24, přesto jsou Samsung A35 a A55 zajímavou volbou v poměru cena výkon. Oba kousky se chlubí vyšším výkonností a také chytrými funkcemi. Korejský výrobce telefonů je využívá především u fotoaparátu a natáčení videí. Není divu, s modely A35 a A55 cílí především na mladé uživatele.

Na první pohled nerozeznáte nové Samsung A35 a A55 od jejich předchůdců A34 a A54. Oba modely se drží stejného provedení. Korejská značka tak pokračuje ve sjednocování designu napříč svými zařízeními. Při hlubším prozkoumání A55 si ale pozorný uživatel všimne, že novinka má kovové tělo. A35 se stejně jako loňské modely drží plastu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když k diagnóze stačí chytrý telefon. Ušní infekci u dětí odhaluje AI pomocí nové aplikace

Samsung se tentokrát zaměřil více na vylepšování výkonu než na převratné novinky. Přesto se A55 dočkala mnoha výrazných vylepšení. Platí to především u fotoaparátu a natáčení videa. Novinka má vylepšený snímač a video v rozlišení fullHD s 30 snímky za vteřinu natáčí v barevné hloubce 12 bitů, což přináší lepší ztvárnění stínů a barev.

Oba modely se chlubí jak optickým, tak digitálním stabilizátorem videa. A55 také sází na umělou inteligenci. Technologie AI Image Signal Processing vylepšuje fotografie pořízené ve zhoršených světelných podmínkách, dále krajinářské záběry nebo fotografie lidí v nočním portrétním režimu.

Samsung u novinek využívá procesory z vlastní dílny Exynos. Firma tvrdí, že model A55 má o téměř třetinu vyšší grafický výkon a o 15 procent vyšší výpočetní výkon než jeho předchůdce. A35 je oproti svému předchůdci výkonnější o zhruba 15 procent.

Vyjde sázka na mladé?

Samsung dal svým novinkám Super AMOLED displej s fullHD rozlišením o velikosti 6,6 palce. Dále se oba modely dočkaly technologie Vision Booster, která vylepšuje viditelnost displeje na přímém slunci. V obou případech firma slibuje, že na displeji lze výborně sledovat filmy nebo brouzdat po internetu.

Korejský výrobce elektroniky nezmiňuje tyto výhody jen tak. Jak padlo na prezentaci nových modelů pro novináře, tak s A35 a A55 cílí především na mladé uživatele. Proto se dá pochopit důraz na vylepšení fotografií a videí. Také není náhodná zmínka, že se při výrobě využívají recyklované materiály. Podle zástupce tuzemského Samsungu se modely A34 a A54 staly jejich nejprodávanějšími telefony z řady A v Česku.

Samsung A35 a A55 se u nás prodávají ve čtyřech barevných variantách: ve fialové, v modré, v modročerné a ve žluté. Dále výrobce nabízí dvě možnosti paměti.

U modelu A55 jsou k dispozici 8 GB operační paměti a uložiště s kapacitou 128 GB nebo 8 GB operační paměti a uložiště o 256 GB. A35 je v nabídce s 6GB operační paměti a 128 GB uložištěm, nebo s vyšší operační paměti 8 GB a uložištěm 256 GB. Oba telefony umožňují rozšíření uložiště za pomocí SD karty a mají baterii s kapacitou 5000 mAh.

Na bezpečnosti i nevlajkových lodí záleží

Dalším výrazným pokrokem Samsungu je rozšíření bezpečnostní funkce i do dalších řad mobilních telefonů. Dosud se technologie Knox Vault týkala jen vlajkových lodí. Ta chrání majitele zařízení před hardwarovými a softwarovými útoky a aby nedošlo k odcizení dat.

Jedná se o pomyslný trezor, který před zneužitím chrání například přístupová hesla a další informace, jež jsou uložené v telefonu. Dále také brání převzetí kontroly nad telefonem při jeho připojení k počítači přes USB kabel. U modelů A55 a A35 však chybí ochrana biometrických údajů, tedy otisků prstů nebo sken obličeje, která je výsadou jen řad S a Z.

Vylepšení se dočkala také funkce soukromého sdílení dat Quick Share, která umožňuje šifrované posílání souborů, fotografií, videí nebo dalších informací mezi telefony Samsung. Nyní uživatelé mohou nastavit i možnosti přístupu nebo expirace daného souboru. Po vypršení časového limitu se soubor automaticky vymaže ze zařízení příjemce.

Samsung A35 se v Česku začíná prodávat od 9 499 Kč, cenovka dražší varianty A55 začíná na 11 999 Kč. Výrobce ještě slibuje, že po dobu pěti let bude na telefon poskytovat bezpečnostní aktualizace a přinese celkem čtyři velké aktualizace operačního systému. Nyní oba modely využívají systém Android 14.

Tagy: