Tragický požár na covidovém oddělení. V rumunské nemocnici zemřeli nejméně čtyři lidé

Požár nemocnice v rumunském hlavním městě Bukurešti, kde léčí i pacienty s koronavirem, si vyžádal nejméně čtyři mrtvé, informovala agentura AP. V polovině listopadu minulého roku zemřelo při požáru jiné z nemocnic v zemi deset lidí.

Plameny se v přízemí klíčové bukurešťské nemocnici Matei Bals objevily v pátek kolem páté hodiny ranní. Nemocnice byla nucena evakuovat přes sto lidí včetně lidí se středním a těžkým průběhem COVID-19 napojených na kyslík. Podle informací britského deníku Daily Mail požár zasáhl čtyři pokoje. Zatím není jasné, co ho způsobilo.

„V přízemí budovy jsme narazili na plameny, bylo tam hodně kouře a existovalo nebezpečí, že by se oheň mohl rozšířit i do druhého podlaží,“ popsal velitel zásahové jednotky Orlando Schiopu.

Šéf pohotovostního oddělení Read Arafat uvedl, že všechny čtyři oběti byly hospitalizovanými pacienty. „Žádný z (evakuovaných) pacientů nemá podle informací, které máme, popáleniny,“ doplnil Arafat.

Rumunské zdravotnictví pod tlakem už před pandemií

V polovině listopadu vypukl požár na jednotce intenzivní péče v jiné rumunské okresní nemocnici Piatra Neamt a vyžádal si smrt deseti lidí. Rumunský zdravotní systém byl přitom podle Daily Mail pod tlakem už před nástupem koronaviru. Zmítal se v korupci, neefektivnosti a zpolitizovaném řízení.

Rumunsko má jednu z nejméně rozvinutých zdravotnických infrastruktur v rámci členských států EU. Za poslední tři desetiletí stát vybudoval pouze jednu nemocnici, utrácí nejméně z EU na zdravotní péči a desítky tisíc lékařů a sester emigrovaly do jiných zemí.

Tagy: