Policisté ve Francii zbili černocha, který neměl nasazenou roušku. Byli suspendováni

Francouzské úřady suspendovaly čtyři policisty poté, co byly zveřejněny videozáznamy, jak bijí černošského producenta hudby v centru Paříže. Incident vyvolal novou vlnu pohoršení ohledně chování francouzských bezpečnostních sil, informoval web britské televize BBC.

Video z bezpečnostní kamery zveřejnil ve čtvrtek on-line portál Loopsider. Na záběrech jsou čtyři policejní důstojníci, kteří bijí, kopou a používají obušky proti muži poté, co vstoupil do svého studia. Podle Loopsideru ho policisté původně zastavili kvůli tomu, protože neměl roušku, které jsou v zemi v době pandemie koronaviru povinné.

Sám postižený, identifikovaný pouze jako Michel, uvedl, že během pětiminutového bití byl vystaven rovněž rasismu. Ačkoliv byl muž nejprve zadržen a obviněn z násilí a odporu při zatýkání, státní zástupce obvinění odmítl a místo toho zahájili vyšetřování proti policejním důstojníkům.

Napadli mě lidé, kteří mě mají chránit

„Lidé, kteří by mě měli chránit, mě napadli. Neudělal jsem nic, čím bych si to zasloužil. Chci jen, aby byli tito lidé potrestáni podle zákona,“ uvedl napadený.

Starostka paříže Anne Hidalgová prohlásila, že je „hluboce šokována“ tímto „netolerovatelným činem“. Ministr vnitra Gérald Darmanin pro francouzskou televizi řekl, že bude usilovat o propuštění zainteresovaných policistů, kteří „pošpinili uniformu republiky“.

Darmanin tento týden rovněž policii nařídil, aby poskytla úplnou zprávu po násilné demontáži provizorního migrantského tábora v Paříži, při kterém se policisté střetli s migranty a aktivisty. Ti byli následně obvinění z použití nepřiměřené síly proti ostatním osobám.

Tagy: