Petr pracoval na šachtě a zničil si zdraví. Teď už rok čeká na důchod a těžce se zadlužuje

Pan Čaplák čeká na důchod už rok, úspory jsou pryč a dluhy narůstají.

Přes rok čeká na důchod

Váhání prezidenta Petra Pavla s podpisem novely důchodového zákona umožní odejít do předčasného důchodu podle výhodnějších pravidel tisícům Čechů. Lidé, kteří se rozhodli si na poslední chvíli o předčasný důchod zažádat, teď na úřadech České správy sociálního zabezpečení čekají dlouhé hodiny. Například Peter Čaplák z Ostravy už rok marně čeká na předčasný důchod. Pracovat nemůže a tak se zadlužuje.

Jaroslav Martiník pracuje celý život manuálně. Aktuálně u žíhacích pecí a v šedesáti letech už pociťuje únavu: „Je to namáhavé a je tam horko. Občas se přesazuje pec a ta má 800 stupňů. Od pětapadesáti už naskočily nějaké prášky, vysoký tlak,“ svěřil se.

ČTĚTE TAKÉ: Váhání Pavla s podpisem důchodů? Zjistil, že k boji s vládou nemá zbraně, říká Balšínek

I proto si Jaroslav přišel požádat o předčasný důchod, jenomže netušil, co ho čeká. Na Okresní správě sociálního zabezpečení v Ostravě vyřizují žádosti o předčasnou penzi pouze dvě úřednice. Další čtyři přepážky jsou kvůli nepříznivé personální situaci zavřené. Aktuálně uvnitř čeká asi třicet žadatelů.

Vyhráno ale nemají ani ti, kterým se už žádost podařilo podat. Peter Čaplák z Ostravy požádal před rokem a důchod stále nemá: „Ve čtvrtek to bude rok. Celej život jsem chodil normálně poctivě do práce. Pracoval jsem skoro deset let v šachtě, což mi hodně poškodilo zdraví,“ zmínil.

Do předčasného důchodu potřeboval Peter jít kvůli nemocné manželce a postiženému synovi. Aby nepřišel o nárok na důchod, nesmí pracovat. Úspory jsou pryč a dluhy narůstají. „Dlužím skoro 160 tisíc kamarádům, kteří mi chtějí pomoct,“ upřesnil. Rodina teď doslova přežívá z dávek, které dostává invalidní manželka a postižený syn.

Podle mluvčí České správy sociálního zabezpečení se stává, že lidé, kteří pracovali také na Slovensku, čekají na vyřízení své žádosti ještě déle. Peter Čaplák ale doufá, že svůj první důchod dostane 14. září, jak mu to slíbila sociální pracovnice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: O předčasné důchody je extrémní zájem. Mnozí šedesátníci totiž chtějí odejít do penze ještě za výhodnějších podmínek

Tagy:
důchod důchodová reforma dávky předčasný důchod sociální krize Úřad správy sociálního zabezpečení