Přísnější předčasné důchody a nižší valorizace. Prezident podepsal reformu penzí

Prezident Petr Pavel

Prezident Petr Pavel i přes výhrady podepsal penzijní novelu. Pravidla předčasných důchodů tak čeká zpřísnění a valorizace penzí zpomalení. Nynější mimořádné valorizace, které nastávají při vyšším růstu cen, nahradí dočasný přídavek.

Pavlova mluvčí Markéta Řeháková ve čtvrtek po prezidentově jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) uvedla, že hlava státu buď novelu vetuje, nebo ji podepíše později. Kabinet přitom chtěl účinnost některých opatření už od 1. září, v takovém případě by ale novela musela vyjít ve sbírce zákonů ve čtvrtek.

ČTĚTE TAKÉ: Na opravdovou reformu důchodů nemáme, řekla Matesová. Popsala překážky nejen v ekonomice

Prezident je přesvědčen, že novela upravuje mimořádné valorizace penzí způsobem, který by při dalším inflačním výkyvu vedl k nákladnějšímu řešení, než je to dnešní. Zároveň považuje za problematickou náhlost zkrácení doby možného odchodu do předčasného důchodu z pěti na tři roky před standardním důchodovým věkem.

Navzdory výhradám jde novela podle Pavla správným směrem, proto ji podepsal. Výhrady sdělil osobně Fialovi a ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL). Zároveň obecně apeloval na respektování lhůty pro posouzení zákonů dané ústavou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odborníci a politici o penzijní novele

Tagy: