Váhání Pavla s podpisem důchodů? Zjistil, že k boji s vládou nemá zbraně, říká Balšínek

Dalibor Balšínek

Komentátoři o penzijní novele

Prezident Petr Pavel se s původním zdráháním k podpisu vládní důchodové novely a jejím následným přijetím pokusil o politickou hru, která mu ovšem nevyšla, zhodnotil ve vysílání CNN Prima NEWS šéfredaktor deníku Echo24 Dalibor Balšínek. Prezident sám prý nevěděl, čeho chce dosáhnout, a nakonec se zalekl možného souboje s vládou. Uvědomil si totiž, že nemá žádné zbraně.

Pavlovo otálení s podpisem penzijní novely nebylo strategické, domnívá se Balšínek. „Pokusil se o politickou hru, která nevyšla. Vzhledem k tomu, že ke svému rozhodnutí nic neřekl, nevěděl, čeho chce dosáhnout. Chtěl na sebe upozornit, ale rychle se stáhl, protože zjistil, že nemá vůbec žádné zbraně,“ zhodnotil komentátor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Petr Pavel zahájil školní rok. Není důležité být nejlepší, vzkázal prvňáčkům prezident

Vláda Pavla urgovala k co nejčasnějšímu podpisu. Každý měsíc, kdy novela nevstoupí v platnost, totiž podle ní stojí stát několik miliard. Prezident naznačil, že měl k jejímu posouzení málo času. „Vláda ji naplánovala tak, aby platila od 1. září. Podle mého názoru měla v tomto úsilí vyvinout velice intenzivní informační kampaň. Také měla přijmout takový harmonogram, který by umožnil schválení zákona s využitím všech lhůt na posouzení. Novelu jsem dostal 24. srpna, 28. jsem se jí mohl začít věnovat a 1. září jsem ji podepsal. Prezident má na posouzení každého zákona 15 dní. Já ji podepsal před polovinou tohoto termínu,“ uvedl v pondělí před novináři.

Podle Balšínka jde o chabou výmluvu pro chaotický krok. „Je to potvrzení toho, že neví, co dělá. Kdyby chtěl upozornit na absenci informační kampaně, mohl si uvědomit, že má dalších několik dní. Nedává to logiku. Vysvětluje to jenom, že se zalekl potenciálního souboje s vládou. Chtěl získat body, ale uvědomil si, že by jenom ztratil. V zásadě tím vůbec nic nezískal,“ zkritizoval komentátor prezidentův přístup.

Jelínek: Pavel nás nechá věštit z kávové sedliny

Podobného názoru je i komentátor Lukáš Jelínek. „Chápu, že chtěl ukázat, že se na něj tlačí. Mohl ale klidně s podpisem ještě týden počkat a vysvětlit nám to nebo pohovořit s ministry. Nejspíš se zalekl politického a mediálního humbuku. Nic jiného v tom není,“ přitakal Balšínkovi na CNN Prima NEWS.

Komunikace mezi prezidentem a vládou podle komentátora obecně drhne. „Snaží se být vstřícný k vládě, ale chce oslovovat i voliče, kteří Fialův tým nevolili. Nemyslím, že by to dělal šťastně nebo srozumitelně. Kdyby přednesl jedno, dvě vystoupení, kde by popsal dlouhodobou politickou strategii a postoj k návrhům, které k němu přicházejí, udělá mnohem lépe, než když nás nechá spekulovat a věštit z kávové sedliny,“ zhodnotil Jelínek.

MOHLO VÁM UNINKOUT: Prezident se chce od vlády odlišit. Nechce sdílet její nepopularitu, míní Schmarcz

Tagy:
politika novela zákona pořady CNN Prima NEWS Petr Pavel důchody Lukáš Jelínek podpis vláda Dalibor Balšínek vláda Petra Fialy Vláda ČR starobní důchod