Krvavý konflikt v Zákupech: Útočník po hádce na náměstí pobodal muže, líčí svědci

Hádka dvou mužů skončila pobodáním v autě. (Ilustrační foto)

Pobodání v autě na Liberecku

Kriminalisté na Liberecku vyšetřují první letošní pokus o vraždu. Po hádce dvou mužů v Zákupech skončil jeden z nich s bodnou ranou v hrudníku. Následné ráně směřující do oblasti krku, která mohla být smrtící, se napadený naštěstí ubránil.

„Krajská služba kriminální policie a vyšetřování v Zákupech krátce po činu zadržela a následně obvinila ze zvlášť závažného zločinu vraždy ve stadiu pokusu pětačtyřicetiletého muže,“ řekla pro CNN Prima NEWS krajská policejní mluvčí Ivana Baláková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kvůli zfetovanému závodníkovi uhořel u Klášterce řidič. Mladík si teď u soudu vyslechl trest

Krvavý incident se odehrál v druhé polovině ledna přímo na náměstí. Na něco takového tady nejsou zvyklí, zaskočilo to i starostu. „Něco takového za bílého dne, v deset hodin dopoledne, to jsem opravdu nečekal. Musím poděkovat všem složkám policie a IZS, byly tady strašně rychle a jejich zákrok byl velmi profesionální,“ řekl starosta Zákup Radek Lípa.

Městem se okamžitě začaly šířit informace o ozbrojeném pachateli na útěku, který údajně směřoval k bytovkám, tedy do míst, kde je i základní škola. „Musel jsem všechny uklidňovat, že policisté už pachatele mají, zadrželi ho krátce po činu,“ uvedl starosta s tím, že po tragické střelbě na pražské filozofické fakultě jsou lidé na podobné zprávy velmi citliví.

Policie o závažném útoku informovala ještě ten den velmi stručně jako o roztržce mezi dvěma muži v autě, při které byl jeden z nich zraněn. Brzy ale začaly vyplouvat na povrch podrobnosti. Dva muži si v Zákupech na náměstí u morového sloupu dali schůzku, na kterou každý přijel svým autem. „Jedno auto stálo u sloupu, druhé u obchodu o pár metrů dál. Pak si sedli do jednoho auta a pohádali se,“ popsala pro CNN Prima NEWS kadeřnice, která oknem své provozovny vidí přímo na místo, kde krvavý konflikt odehrál.

Při hádce v autě jeden z mužů vytáhl nůž a bodl druhého do hrudníku, přičemž zasáhl plíci. Následoval druhý útok, kdy nůž směřoval na krk, ten ale napadený zvládl vykrýt, což mu zřejmě zachránilo život. Podle svědků se pak bodnutý muž vypotácel z auta a přešel se zkrvavenou hrudí přes ulici na protější stranu náměstí. Tam ho zahlédla prodavačka jednoho z místních obchodů. „Viděla jsem ho přes okno, jak se tam potácí, celý od krve. Vyběhla jsem ven, začala jsem mu poskytovat první pomoc a volala jsem záchranku. V tu chvíli jsem vůbec nevěděla, co se stalo,“ popsala svědkyně.

Záchranáři i policisté byli na místě během několika minut. „Na místě byl muž se středně těžkým poraněním, který byl při vědomí, s posádkou komunikoval,“ uvedl mluvčí libereckých záchranářů Michal Georgiev. Policisté začali po pachateli okamžitě pátrat. Neměli ale složitou práci. Útočník překvapivě nikam neutekl a zůstal na náměstí poblíž auta. „Viděla jsem, jak stojí opřený o zeď pekárny a policisté okolo něj, nasadili mu pouta a odvedli ho do auta,“ řekla žena ze zubní ordinace na náměstí.

Podle starosty ani jeden z účastníků incidentu nebyl ze Zákup. „To je pro mě to nejdůležitější,“ zdůraznil starosta. Podle informací CNN Prima NEWS byli oba muži z nedaleké České Lípy a pro policisty šlo o známé firmy. V minulosti už měli oplétačky se zákonem. Útočník je podle policejní mluvčí ve vazbě. Další informace kriminalisté s ohledem na stále probíhající vyšetřování odmítli sdělit.

Tagy: