Hamás je jako nádor, musí se vyříznout. Bombardování Gazy je chirurgické, říká Pacovský

Prezident Židovského národního fondu Michal Pacovský

Michal Pacovský

Izrael je rozhodnutý Hamás zničit, jinak se toto teroristické hnutí bude dál rozšiřovat jako nádor, zdůraznil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS prezident Židovského národního fondu Michal Pacovský. Židovský stát se podle něj zároveň snaží minimalizovat ztráty palestinského civilního obyvatelstva, letecké údery proto podniká „chirurgicky“, nikoliv plošně.

Izraeli se povede Hamás kompletně zničit, je přesvědčen Pacovský. „Kdyby to neudělal, je ohrožena samotná existence Izraele, protože Hamás ji absolutně nepřipouští. Je mi líto, že některé politické kruhy v Palestině jdou touto cestou. Třeba v učebnicích pro děti na základních školách nemáte namalovaný stát Izrael, ale od Jordánu ke Středozemnímu moři je všude Palestina. To všechno za peníze Evropské unie,“ popsal. „Izrael je pevně rozhodnutý Hamás zničit. Je to jako s nádorem –⁠ když ho nevyříznete, rozšiřuje se dál,“ doplnil Pacovský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás jsem poznal zblízka. K nastolení míru vede jediná krutá cesta, říká arabista Pelikán

Izrael se podle něj zároveň snaží minimalizovat dopady války na civilisty. „Když se na to budeme dívat střízlivýma očima –⁠ která země dodává nepřátelské zemi elektřinu, vodu a potraviny? Takových válek na světě moc nenajdeme. Všechny letecké údery jsou chirurgické, není to plošné bombardování. Ta země je nepřátelská od doby, kdy se vlády ujal Hamás, neustále útočí proti Izraeli. Málokdo si uvědomuje, že Hamás Palestincům ukradl Gazu,“ zdůraznil Pacovský.

Taktiku Izraele naopak ve středu kritizoval generální tajemník OSN António Guterres. „Když se podíváte na počet zabitých civilistů při vojenských operacích, něco je jasně špatně,“ uvedl na konferenci NEXT agentury Reuters. Seznal však, že Hamás využívá civilní obyvatelstvo jako lidské štíty. Podle palestinských úřadů již zemřelo v Gaze přes deset tisíc lidí. Izrael upozorňuje, že úřady jsou pod kontrolou Hamásu, čísla proto nejsou důvěryhodná. Podle organizace UNICEF se však zřejmě blíží realitě, informovala stanice CNN.

Více o roli Židovského národního fondu v konfliktu či o pomoci České republiky Izraeli se dozvíte ve videu v úvodu článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Reportér CNN Prima NEWS natáčel v izraelské škole. Na úkryt před raketami mají děti 90 vteřin

Tagy:
Izrael bombardování Palestina Hamás Gaza Michal Pacovský Židovský národní fond