Snaha o ukončení války. Hamás od Izraele obdržel odpověď na své požadavky

Proizraelští a propalestinští příznivci stojí proti sobě během protestů v Los Angeles, 26. dubna 2024.

Hamás vyjednává s Izraelem

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu obdrželo oficiální odpověď Izraele na svůj postoj týkající se ukončení války v Pásmu Gazy. Nyní ji prostuduje a poté předá svou reakci, uvedl podle agentury Reuters v prohlášení představitel hnutí Chalíl Hajja.

„Dnes Hamás dostal oficiální odpověď od sionistických okupantů na svůj postoj, který byl sdělen egyptským a katarským vyjednávačům 13. dubna. Hnutí tuto odpověď prostuduje a následně předá svou reakci,“ píše se v pátečním prohlášení Chalíla Hajji.

ČTĚTE TAKÉ: Holčička zachráněná z těla mrtvé matky v Gaze zemřela. Bolestný den, smutní její lékař

V komuniké z 13. dubna Hamás podle AFP zopakoval své požadavky, včetně trvalého příměří, stažení izraelské armády z celého Pásma Gazy, návratu vysídlených Palestinců do oblastí, kde žili, a zintenzivnění humanitární pomoci. Izrael klíčové požadavky Hamásu odmítá.

V pátek do Izraele přicestovala egyptská delegace ve snaze obnovit jednání o ukončení války v Pásmu Gazy a propuštění zbývajících izraelských rukojmích, které Hamás zadržuje od teroristického útoku na jih Izraele ze 7. října. Podle amerických médií je Izrael ochoten dát poslední šanci dosažení dohody, v opačném případě vstoupí do Rafáhu, který považuje za poslední baštu Hamásu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Americké univerzity zachvátily divoké propalestinské protesty. Policisté zatkli stovky lidí

Tagy:
válka Izrael Pásmo Gazy Hamás vyjednávání Reuters Izraelské obranné síly