Hasiči a policisté přišli o stravenky. Příspěvek chceme obnovit, tvrdí ministerstvo

Stravenky, ilustrační foto

Hasiči přišli o stravenky

Policisté a hasiči přijdou o stravenky. Od letošního roku jim totiž na ně stát nebude přispívat. Někteří z příslušníků bezpečnostních sborů to považují za nespravedlnost a porušení slibu, který minulý rok dostali.

„Na konci loňského kalendářního roku došlo ke změně s tím, že se nenašly prostředky a přišla zpráva, že stravenky prostě nebudou,“ popsal člen předsednictva Odborového svazu hasičů Petr Nicek pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hasiči se v Karviné málem srazili s autem. Bravurní manévr, chválí expert řidiče cisterny

S benefity pro zaměstnance bezpečnostních sborů přišel za minulé vlády tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček. Navzdory tomu, že příspěvek nikdy nebyl zahrnutý do stálých rozpočtů, stát to dohromady podle odhadů odborníků vyšlo na něco přes 340 milionů. Ty chce teď ušetřit. „Rozpočet Policie ČR nedisponuje částkou přibližně 250 milionů korun, která by byla potřeba na udržení příspěvku na stravu,“ sdělil Ondřej Moravčík, mluvčí Policejního prezidia ČR.

„Příspěvek nebyl zrušen, ale vzhledem k rozpočtovým možnostem bylo jeho vyplácení zastaveno. Ministerstvo nyní hledá řešení, jak příspěvek na stravování opět zavést a systémově zakotvit do rozpočtu rezortu,“ řekl mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

„Zrovna lidi, které by měli nějak podpořit, tak jim to berou,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Je to smutné,“ sdělil další dotazovaný.

„Jsou tady u nás příslušníci, kteří tu jsou krátkou dobu. Nastupují za 30 tisíc hrubého a mají doma ženu na mateřský. Tohle byl takový vedlejší bonus, kterým si chlapi zajistili jídlo na směně,“ sdělil Nicek.

Tagy:
hasiči Petr Fiala stravenky Policie České republiky Ministerstvo vnitra České republiky Policejní prezidium České republiky Odborový svaz hasičů