Hasiči se v Karviné málem srazili s autem. Bravurní manévr, chválí expert řidiče cisterny

Hasiči se v Karviné málem srazili s autem

Houkající hasičská cisterna se zapnutými majáky se v Karviné málem srazila s osobním autem, které jí vjelo na křižovatce do cesty. Řidič hasičské cisterny se bravurním manévrem na poslední chvíli vyhnul srážce.

Na prázdné křižovatce v Karviné bylo slyšet houkající hasičské auto, které spěchalo k dopravní nehodě o dvě křižovatky dál. Najednou ale zleva přijel černý osobní automobil. „Tím, že v křižovatce nebyl žádný pohyb, řidič hasičského vozidla vyhodnotil, že všichni už o něm ví. Pak ho to asi i překvapilo, na druhou stranu ten manévr, který zvládl, byl bravurní, ale vyšlo to jen tak tak,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Pavel Blahut, koordinátor BESIP.

ČTĚTE TAKÉ: Srážka tramvají v Brně. Zranilo se devět lidí, záchranáři je rozvezli do nemocnic

„Řidič toho vozidla s právem přednosti jízdy vozidla IZS nesmí nikoho ohrozit, může je omezit. Ostatní řidiči jsou povinni vozidlu umožnit průjezd,“ doplnil Blahut.

„Byť ze strany řidiče cisterny nedošlo k pochybení a porušení žádných předpisů, budou všichni řidiči strojníci upozorněni na to, že je potřeba do křižovatek, i přesto, že jsou vozidla vybavena výstražným a zvukovým zařízením, vjíždět s co nejvyšší opatrností,“ sdělila mluvčí HZS Moravskoslezského kraje Kamila Langerová.

Podle mluvčí vyjížděli hasiči ze základny šedesátikilometrovou rychlostí, do křižovatky prý vjeli padesátkou.

Podle dopravních expertů zelená na semaforu neznamená, že řidiči vždycky mohou jet, musí se přesvědčit, jestli nejede sanitka, policie nebo právě hasiči. Problémem také bývá nahlas puštěná hudba v autě. Moravskoslezští hasiči právě proto pořídili před časem několik rumblerů, což jsou hlubokotónové reproduktory, díky nimž se zvuk sirén snadněji šíří prostorem.

Tagy: