Havlová: Asi už bych se měla vzpamatovat. Třeba prodat Václavovo auto a začít žít

Bývalá první dáma Dagmar Havlová

Rozhovor s Dagmar Havlovou

Je to deset let, co zemřel prezident Václav Havel. Jeho žena Dagmar ale stále pokračuje v jeho odkazu. „Myslím si, že si to zaslouží nejen Václav, ale i naše republika,“ uvedla Havlová pro CNN Prima NEWS. S nadací Vize 97 již stihla mnoho věcí. Mimo jiné například výstavu, která připomíná život prvního českého prezidenta.

Jeho odkaz Havlová šíří i v zahraničí. „Zvláště v Peru to měli dobře uspořádané. Udělali lavičku na nádherném místě u moře, to by se Vaškovi moc líbilo. Peruánští občané mi posílají fotky, jak tam diskutují,“ líčila Havlová.

V Peru uváděla Havlová i hru svého manžela. „Jeho hry se ve světě víc vnímaly, lidé je víc chápali, i když nikdy nežili v totalitním režimu,“ řekla. V New Yorku se 28. září slaví den na počest prvního českého prezidenta. Letos se tam měla konat dražba pro tamní pobočku knihovny Václava Havla. „Já jsem měla přeletět z Peru do New Yorku, ale byl tam lockdown a nikdo tam nesměl přicestovat,“ popsala Havlová s tím, že například loni se tam vydražil popelník za šest tisíc dolarů.

Havlová byla také v Aténách. „Tam jsem inaugurovala lavičku Václava Havla. Měl tam proslov i primátor, což je velká pocta,“ řekla.

Deset let bez Václava Havla Dagmar prý vyplnila prací. „Zřejmě jsem se tou vytížeností snažila zahnat smutek a vzpomínky. Asi už bych se měla vzpamatovat a třeba prodat jeho auto,“ řekla s tím, že by měla začít žít svůj život, ale že neví, z jaké strany to uchopit.

Na svého manžela prý často myslí. „Chybí mi naše debaty a porady s ním, blízkost a důvěra,“ vzpomínala. Na Václavovi prý nejvíce obdivovala jeho vzdělanost, rozhled a schopnost poradit v každé situaci. Nejdůležitější na jeho odkazu je podle ní nadějeplnost. „Moc mě mrzí, že už tu není, protože by o téhle době napsal krásnou hru,“ řekla Havlová.

Tagy: