Hej, střílej na mě. Lidé oslavují hrdinu, který se pokoušel odlákat útočníka od studentů

Policisté zasahují na střeše budovy Filozofické fakulty, ve které se střílelo, 21. prosince 2023, Praha.

VIDEO: Hrůza na pražské škole. Útočník zabil nejméně 14 lidí, další jsou zraněni. Předtím pachatel zastřelil otce

Nejtragičtější střelecký útok v historii České republiky má své hrdiny. Vedle zasahujících jednotek neváhal nasadit vlastní život držitel zbrojního průkazu a novinář agentury Aktu.cz Jiří Forman. „Hej, ty zm*de! Střílej na mě! Hej, tady jsem,“ volal na střelce na střeše Filozofické fakulty UK, aby odlákal jeho pozornost od studentů. Nedalekého policistu zároveň přemlouval, aby mohli společně opětovat palbu. Jeho pohotové počínání zachytilo video, jež se dříve mylně šířilo s uváděním policejního zdroje. Veřejnost Formana oslavuje, objevila se i volání po ocenění státním vyznamenáním.

„Je schovanej, levá strana z mýho pohledu. Střílí skrz ten plot, má dlouhou, balistiku,“ volal ve videu Forman na nedaleko stojícího policistu, který informace o pohybu útočníka předával vysílačkou kolegům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragická střelba na fakultě spojila Česko. Na pomoc obětem v Praze došly statisíce korun

Střelec následně ze střechy fakulty dvakrát vypálil, načež Forman spustil svůj hrdinský křik, aby upoutal jeho pozornost. To se mu brzy povedlo a vrah obrátil zbraň proti němu a policistovi. „Bacha, šije sem,“ varoval novinář muže zákona. Policistovi není na záběrech při společném úprku do krytu rozumět, ale zřejmě zpochybňoval Formanovu akci. „Aby nestřílel po těch lidech, co asi dělám, ty vole. Vždyť tam jsou lidi,“ reagoval kameraman.

Pojďme střílet

Poté se střelec přesunul na další část střechy, zatímco Forman jeho pohyb dále komentoval. Sám novinář je zároveň držitelem zbrojního průkazu a policistu několikrát žádal, aby na útočníka mohli začít sami střílet. „Já bych ho smahnul odsud. To chce odstřelovače, ať ho sundá. Já mám u sebe akorát 19 Glocka,“ obrátil se na policistu, načež vrah znovu zahájil palbu.

„Nemůžeme střílet? Pojďme střílet, zeptej se, jestli můžeš odsud střílet. Aspoň nějakou krycí palbu nebo něco. Zaměstnáme ho,“ snažil se dále pomoci Forman. Zřejmě i díky jeho apelu skončilo vrahovo běsnění předtím, než mohl o život připravit další oběti. „Ten policista, klobouk dolů, když viděl volný výhled, tak prostě začal střílet. Bylo to daleko, mohlo to být 70 metrů. Pachatel evidentně nečekal, že po něm někdo bude střílet, a hned potom se zastřelil,“ popsal Forman pro TN.cz.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rány, křik, zmatek. Exministr Zaorálek popsal, jak utíkal z fakulty s rukama nad hlavou

Chci ho vidět 28. října na Hradě

Jeho hrdinství si brzy díky dramatickému videu všimla veřejnost. Záběry se však původně šířily s tím, že pocházejí od policie. Ta následně uvedla, že tomu tak není, a požádala o stažení videa s uváděním mylných informací.

„Chci ho vidět 28. října na Pražském hradě. Jeho hrdinství se ještě umocňuje tím, že jeho povoláním není pomáhat a chránit,“ napsal na sociální síti X jeden z uživatelů. „Ukázkový držitel zbrojního průkazu s neuvěřitelnou odvahou. Musel cítit neskutečnou bezmoc bez dlouhé zbraně,“ napsal další. „Tenhle člověk má moji nejhlubší úctu,“ přidala se další komentující.

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby na Filozofické fakultě UK. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636.

K TÉMATU: Výstřely, křik, houkání sirén i slzy. Jak se vyvíjel tragický útok na Filozofické fakultě

Tagy:
vražda střelba střelec střecha hrdina Univerzita Karlova Praha Filozofická fakulta Univerzity Karlovy filozofická fakulta Jiří Forman