Donutil kdysi trpěl vzácnou nemocí. Doktoři byli bezradní, při léčbě málem zemřel

Herec Miroslav Donutil před rokem oslavil 70. narozeniny.

Svými rolemi rozdává radost a smích, byly ovšem doby, kdy mu příliš veselo nebylo. Herce Miroslava Donutila sužovaly dlouhá léta zdravotní problémy, se kterými si nevěděla rady ani medicína. Málem kvůli nim zemřel.

Od svých osmnácti let trpěl Miroslav Donutil záchvaty, které přicházely zničehonic. Dokonce kvůli nim občas upadal do bezvědomí. O epilepsii však údajně nešlo. „Jednalo se o nějakou neurologickou, blíže nespecifikovanou nemoc, byla dost závažná a dlouhá, trvala přes pětatřicet let. Existují záchvaty, po nichž se jen na chvilku zahledíte, ale i takové, kdy upadáte do bezvědomí. A to se stávalo i mně. Diagnózu jsem se nikdy nedozvěděl. Kdybych měl skutečnou epilepsii, nejspíše bych nemohl vykonávat svoje povolání,“ svěřil se Miroslav Donutil.

Kvůli špatné medikaci a přístupu jedné ošetřující lékařky prý dokonce málem zemřel. Nakonec mu pomohl herecký kolega Josef Vinklář, který ho přivedl k jiné doktorce, a ta ho uzdravila. Od té chvíle, bude to osmnáct let, už o nemoci neví. „Beru to ale i z té lepší stránky. Díky tomu jsem nesměl pít, a tudíž se ze mě nestal alkoholik, což v naší profesi hrozí. Z toho, co mě potkávalo dlouhá léta, jsem vytěžil maximum,“ dodal herec.

Manželku sbalil za 40 vteřin

Velkou oporou mu v těžkých chvílích byla manželka Zuzana, se kterou letos oslaví 45. výročí svatby. Spojil je osud. Psal se rok 1977 a jejich společný kamarád pořádal večírek. Herec na něj původně neměl jít, na poslední chvíli však změnil plány.

„Já tam tehdy byla se svým klukem, Mirek tam přišel až později, začal hrát na kytaru a zpívat. Vůbec jsem netušila, že je herec, ale byl milý a sympatický. Pak si můj tehdejší přítel odskočil pro bundu, že už půjdeme domů a této příležitosti využil Mirek,“ zavzpomínala paní Zuzana. „Ten kluk byl pryč asi tak čtyřicet vteřin, ale stihnul jsem jí říct, že se sejdeme další den ve tři hodiny odpoledne u Slavie. Že tehdy vůbec neměla ponětí, že jsem herec, mě trochu vykolejilo, vzápětí ale zaujalo,“ doplnil Donutil. A bylo to. Svatbu měli do půl roku. O dva roky později se jim narodil syn Tomáš, za dalších dvanáct let pak syn Martin, který pokračuje v otcových šlépějích.

Manželství s úspěšným hercem pro Zuzanu nebylo vždy jednoduché. „Náš společný život je o tom, že jsem hodně sama s dětmi, protože jsem si prostě vybrala mužského, který má hodně práce. Tak to mám,“ pokrčila rameny Zuzana v dokumentu Pan herec Miroslav Donutil.

Ženou v domácnosti ovšem není, podniká v kavárnictví. „Vymyslela si to, přitom s tím nikdy nepřišla do styku, a zrealizovala to. Je prostě úžasná. Obdivuji na ní to, že je velmi tolerantní, velmi inteligentní a velmi cílevědomá. Která žena si dokáže splnit svůj životní úkol, své životní poslání, tak jako má žena, tak si myslím, že musí být šťastná,“ uvedl na manželčinu adresu pochvalně Miroslav Donutil.

Jedním z dosud posledních filmů, v němž ztvárnil hlavní roli, je drama Atlas ptáků. „Pevně věřím, že ten příběh mnoho diváků hluboce zasáhne,“ prozradil o filmu Donutil. Další role obsadila například Alena Mihulová, Martin Pechlát, Vojtěch Kotek či Eliška Křenková. Od 22. února snímek najdete ve videopůjčovně na TV Prima.

Tagy: