Slovo morálka pro Clintona neexistovalo, byl ale kompetentní prezident, tvrdí historik

Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost, která se koná při příležitosti 25. výročí vstupu ČR do NATO (12. března 2024)

360° (72)

Bill Clinton byl absolutně kompetentní prezident, ale slovo morálka pro něj neexistovalo, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS historik Martin Kovář. Současně vysvětlil, proč by bývalému prezidentovi USA mělo být Česko vděčné.

„Na Clintonově úterním projevu bylo vidět, že neztratil schopnost mluvit a stále je brilantní. Politický talent a obratnost jsou ovšem něco jiného než morálka,“ poznamenal Kovář.

ČTĚTE TAKÉ: Vládní koalice chce svolat mimořádnou schůzi Sněmovny kvůli Babišovi. Inicioval to Bartoš

S tím, že byl Clinton skutečně politicky a ekonomicky úspěšným prezidentem, souhlasil i bývalý ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář. Upozornil však, že pokud by k jeho aféře s Monikou Lewinskou došlo v dnešním kontextu hnutí MeToo, na prezidentském křesle by se dlouho neudržel.

I přes osobnostní nedostatky se bývalému prezidentu USA prý ale nedá upřít jedna věc – že pro Českou republiku udělal opravdu mnoho. „Ať byl, jaký byl, tak Česká republika by bez něj v Severoatlantické alianci nebyla, rozhodně ne v devadesátých letech,“ zdůraznil Kovář a připomněl i ministryni zahraničních věcí Madeleine Albrightovou, která na tom také nesla velký podíl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Je skvělé být zpátky, libuje si Clinton. V exkluzivním rozhovoru zavzpomínal na Havla

Tagy: