Hokejové Plzni začíná éra „pogulašová“. Zvládne tým odchod mašiny na body?

Útočník Milan Gulaš se v Plzni poprvé objevil v roce 2012. Během necelé sezony zvládl udělat 55 bodů a vydal se do ruské KHL. Když se na západ Čech před ročníkem 2017/2018 vracel, plzeňští fanoušci si dobře pamatovali jeho několik let starý příspěvek. Nezklamal je. Za čtyři sezony zaznamenal celkem 278 bodů, třikrát se v dresu „Škodovky“ stal nejproduktivnějším hráčem základní části extraligy. Teď se však vrací do rodných Českých Budějovic.

Je otázkou, jak se Plzeňští s ohromnou ztrátou v následujícím ročníku pod vedením nových trenérů Miloše Říhy mladšího a Václava Baďoučka, kteří vystřídali Ladislava Čiháka, vypořádají.

Milan Gulaš není jediným hráčem, jenž opouští západočeské město. Ovšem třeba odchod brankáře Dominika Frodla dokáže vyspravit přivedením jiného kvalitního gólmana. Ale nahraďte hokejistu, jehož podíl na celkových výsledcích týmu několik let po sobě má v extralize jen těžko obdoby.

V roce 2017 se útočník vrátil do České republiky po zahraničních angažmá – štaci v ruském manšaftu Metallurg Magnitogorsk a švédském Färjestadu. Ihned se stal tahounem plzeňského týmu, ve kterém odehrál už velkou část ročníku 2012/2013. Bodů v podání muže nosícího číslo 77 na zádech bylo jako při prvním působení požehnaně. Vysokou produktivitu tentokrát držel dokonce čtyři roky po sobě a v dresu Škody nasbíral za druhé období dohromady 278 bodů.

Hned v první sezoně dovedl Plzeň k Prezidentskému poháru za ovládnutí základní části extraligy. Západočeský celek v 52 zápasech vstřelil 172 gólů. Gulaš se podílel asistencí či přímo zásahem do sítě na 36 procentech branek.

Ročník 2018/2019 a Gulašova stopa na plzeňských gólech? 34,8 procenta.

V sezoně 2019/2020 dokonce 46 procent. Zaznamenal v ní dohromady 76 bodů za 35 gólů a 41 nahrávek.

V letech 2020/2021 pak 33 procent.

Čtyři roky utvořily průměr takřka 1,3 bodu na zápas.

Závislost Plzně na Gulašově umu byla zcela zjevná – až nezdravá. Každý klub si jistě přeje mít takto schopného hráče, ovšem každá mince má dvě strany. Když byl kapitán výjimečně mimo hru, byla jeho absence na ledě znát více, než by bylo třeba.

Teď se musí Škoda vypořádat s nepřítomností opory nastálo. Gulašovi se zastesklo po rodném městě, a proto od nové sezony bude znovu hrát za České Budějovice, za něž si v roce 2004 ve svých 18 letech připsal premiérový start v extralize.

Odchod do jihočeského Motoru, který v minulém ročníku skončil suverénně poslední, ale skrze upravená pravidla nesestoupil, byl delší dobu předpokládaný. „Guli tady byl dominantní. A teď uvidíme, kdyby tady náhodou nebyl, což ještě nevíme, jestli někdo vystoupí místo něj. Když tady nebude, možná to někde vezme za své, ale to nebudeme vědět, dokud tady Milan je. Jsme si vědomi, že pokud odejde, bude to těžká sezona,“ uvedl v polovině března majitel a jednatel hokejové Plzně Martin Straka.

V úterý pak prostřednictvím rozhovoru pro deník Sport konec 35letého Gulaše ve Škodě potvrdil sportovní manažer klubu Tomáš Vlasák. „Když za mnou Guli během sezony přišel s tím, že by se chtěl vrátit, dohodli jsme se, že mu bránit nebudeme. Nemyslím to vůbec zle, ale neměli jsme v úmyslu držet hráče, který projevil přání hrát jinde. Osobně jsem si nedokázal představit opak. A podle mě ani Milan.“

Díky tomu, že Gulaš měl smlouvu ještě na následující sezonu, dostane Plzeň bolestné ve výši dva a čtvrt milionu. Slušný základ pro to, aby si vedení mohlo dovolit zacelit rány, které po Gulašově sbohem vznikají.

Ale ulovit plejera, který by střelce a mistra asistencí, jenž za poslední čtyři sezony třikrát ovládl produktivitu celé soutěže – nahradil se vším všudy, je pro plzeňský managment úkol téměř nemožný.

Tagy:
extraliga Tomáš Vlasák hokej Martin Straka Česko sport Miloš Říha HC Škoda Plzeň Motor České Budějovice Milan Gulaš Metallurg Magnitogorsk Miloš Říha mladší Václav Baďouček Kontinentální hokejová liga ŠKODA AUTO a.s. Madeta Motor České Budějovice Ladislav Čihák Dominik Frodl