CNN Prima News Lifestyle Komerční sdělení

KOMENTÁŘ JAKUBA HOLCE: Sklady u dálnice potřebujeme, pandemie je důkazem

  • Téma: Komerční sdělení
  • Komerční sdělení
  • 8. října 2020 12:07

V této době vidíme, jak dokáže pandemie nabourat všechny zaběhnuté dodavatelské řetězce. Krize kolem COVID-19 nám jasně ukazuje i velké nevýhody globalizace. Neřešíme jen to, s jakou rychlostí se virus rozšířil po celém světě a jak se masivně projevil ve všech koutech zeměkoule. Globalizace nám ale ukázala i další slabiny, o kterých jsme v logistice do teď nepřemýšleli. Píše Jakub Holec, jednatel společnosti 108 Agency.

Sklady na poli u dálnice a všude kamiony...

Doufám, že si většina z těch, kteří donedávna kritizovali další výstavbu distribučních center a skladů uvědomí, že díky těmto nemovitostem naše společnost může fungovat i v době omezení, která se opakovaně vrací. Že naše samoobsluhy jsou stále velmi dobře zásobovány potravinami a na e-shopech je k dispozici potřebné zboží. Díky skladům a logistickým společnostem můžeme fungovat bez výraznějších restrikcí. Uvědomili jste si někdy, jak je logistika vlastně důležitá? Mrzí mě, že na to většina lidí (snad) přijde až teď. Budu ale rád za každého člověka, který změní názor. Sklady okolo měst potřebujeme a doufám, že změníme pohled do budoucna a budeme další výstavbu podporovat. Ne ji jen házet klacky pod nohy, jak se to děje posledních deset let.

S příchodem pandemie jsme řešili výhradně krátkodobé pronájmy

A tím nemyslím Airbnb. Ale požadavky našich zákazníků na dočasné uložení jejich zboží. Nejsou to jen potravinové řetězce a e-commerce, kde se dá tato poptávka po prostorech očekávat. Lidé si samozřejmě udělali nějaké zásoby, ale naprostá většina z nich doma opět začala vařit. Díky e-commerce společnostem stále fungujeme, jakoby se nic nedělo. Stále si můžeme veškeré zboží objednat online a neřešit uzavřené kamenné prodejny. Nicméně prostory potřebují i další klienti, kteří aktuálně řeší problém se zbožím, které není kam složit. Jsou to všichni ostatní, na které dolehlo uzavření obchodů a provozoven. Prodejci sportovního vybavení, fashion řetězce ale i DIY prodejny. Všechno toto zboží musí být někde uskladněno. Řešili jsme s kolegy několik podobných problémů a snažili jsme se našim klientům pomoci a minimalizovat jejich rizika a samozřejmě i dodatečné náklady.

Nové výzvy pro dodavatelský řetězec

To je dodavatelský řetězec just-in-time, který se snaží eliminovat zásoby a dodávat zboží pravě včas, kam je potřeba. Ano, má to své silné stránky – eliminujeme zásoby a požadavky na větší skladové prostory. Zboží se snažíme točit, aby leželo na skladě co nejkratší dobu. Proto jsme byli v poslední době svědky konsolidace distribučních center do stále větších a větších skladů, ze kterých se mnohokrát provádí zásobování i do více zemí najednou. Tento model je pak hlavně rozšířen v segmentu automotive, kde je v továrně k dispozici vždy jen několik dílů k okamžité montáži a další díly jsou teprve na cestě do továrny. S touto situací nikdo nepočítal a myslím, že budeme muset zásadně přehodnotit celý dodavatelský řetězec, abychom se do budoucna vyhnuli úzkým místům.

Bez logistiky nefunguje dodavatelský řetězec

Velké poděkování patří tvrdé práci logistických společností a především jejich zaměstnancům. Pravě oni pracují i v těžkých chvílích pro nás pro všechny, abychom měli čerstvé potraviny nebo léky včas doma.

Ve 108 AGENCY se specializujeme na průmyslové nemovitosti a pro naše klienty jsme během 11letého působení na českém trhu zprostředkovali prodej a pronájem více 6.620.000 m2 industriálních prostor. Pokud potřebujete řešit navýšení či optimalizaci skladových kapacit nebo potřebujete jen poradit, obraťte se na nás.

Tagy: