Hořící barikády i létající dlažba. Aktivisté protestují proti vyklizení německé osady

Vyhrocené střety, hořící barikády, dlažební kostky a pyrotechnika. Několik set policistů zahájilo vyklizení německé osady Lützerath. Tu obsadili aktivisté protestující proti zboření vesnice kvůli rozšiřování uhelného dolu. Zásah by podle policistů mohl trvat i několik týdnů.

Je devět hodin ráno a policisté proskakují hořící barikádou ve snaze dostat se k protestujícím. Ti se ale nehodlají vzdát. Po zasahujících jednotkách hází dlažební kostky, zápalné lahve a pyrotechniku.

„Zjistili jsme, že mezi aktivisty je mnoho lidí, kteří se nebudou zdráhat použít násilí. Sjeli se sem potenciálně nebezpeční jedinci z celé Evropy,“ informoval regionální policejní ředitel Erich Rettinghaus.

Ve snaze zabránit vyklizení se někteří uchýlili na těžko přístupná místa a tvrdí, že jsou ochotní nasadit své životy. V korunách stromů vyrostly improvizované skrýše. Na místě jsou stovky lidí. „Jestli se bude i nadále spalovat uhlí, nepodaří se nám dosáhnout stanovených klimatických cílů. Snažíme se bránit je vlastním tělem,“ uvedla mluvčí aktivistické skupiny Lützerath žije Dina Hamidová.

Lützerath v Severním Porýní-Vestfálsku sousedí s uhelným dolem Garzweiler. Od loňského roku vesnici a okolní pozemky vlastní německá společnost RWE. S přesídlováním přitom úřady začaly už před více než patnácti lety.

„V Lützerathu se upřednostnily zájmy RWE, což je obrovský kolos, který samozřejmě klade svoje zisky nad zájmy lidí,“ prohlásil student Jannis Niethammer.

Loni v říjnu se regionální vláda s RWE dohodla na prodloužení chodu uhelných elektráren výměnou za urychlení odklonu od fosilních paliv. Do hry vstoupila také válka na Ukrajině. Kvůli ní se Německo snaží snížit spotřebu plynu a v okolí vesnice se dají vytěžit ještě stovky tun uhlí.

Tagy:
Německo Evropa uhlí aktivisté Severní Porýní-Vestfálsko osada pyrotechnika dlažba barikády ruská invaze na Ukrajinu RWE Lützerath