Hotel Petrovy Kameny: Dříve tu prý rejdily čarodějnice, dnes sem jezdí za odpočinkem

O Jeseníkách se říká, že je to ráj pro turisty, kteří milují divokou a nedotčenou přírodu. A kdo se současně s tím nezříká ani komfortního zázemí, může při objevování jesenických krás využít místní pohostinnost třeba v hotelu Petrovy Kameny, dříve známém pod názvem Sporthotel Kurzovní.

Hotel je zasazen uprostřed nádherné horské přírody, a zdejší hosté se tak běžně setkávají s místní divokou zvěří. Občas prý mezi stromy vykukují i zdatní paroháči. „Zaměřujeme se jak na rodiny s dětmi, tak i na páry, opravdu na širokou věkovou kategorii od dětí, které jezdí na lyžařské výcviky, až po aktivní seniory, kteří si rádi užívají čerstvý vzduch a přírodu a vycházky po lese,“ vysvětluje ředitel Hotelu Petrovy Kameny, Martin Pokorný.

Dospělí, děti i zvířata... tady jsou vítaní všichni

Rekreační areál si zakládá na tom, že je určen všem bez rozdílu, i milovníkům domácích mazlíčků. To, co se označuje moderním termínem dog friendly, tu berou doslova. Pokud máte slušně vychovaného psa, rádi vás tady ubytují i s ním. Připraveni jsou ale i na kongresy nebo teambuildingy. Areál je v nadmořské výšce 1 335 metrů a je tak jednou z nejvýše postavených staveb v České republice. Studie a měření prokázaly, že právě zde je nejčistší vzduch v Česku. „Za zmínku určitě stojí Praděd, vysílač, který je přímo nad námi, to je v krásné poloze, další, co můžeme tady vidět, tak jsou Petrovy Kameny, to je vlastně opravdu historická památka spojená i s pálením čarodějnic mysticky a určitě Dlouhé stráně, kde se dá krásně dojít, Švýcárna, opravdu takové ty chaty, které jsou tady historicky, a Bílá Opava,“ vyjmenovává místní zajímavosti ředitel hotelu.

Na své si tu přijdou i milovníci běžek a sjezdovek. Díky svému umístění nemá hotel nikdy nouzi o sníh. Jen v zimních měsících je potřeba počítat s tím, že až do hotelu se autem nedostanete a na posledním úseku cesty se svezete rolbou. „Je minimálně půl metru sněhu, maximálně tu byly i dva metry sněhu, kdy opravdu jakoby se tu vyžijí jak sjezdoví lyžaři na několika sjezdovkách, které tu jsou, a máme tu i vlastně běžkařské trasy, které vedou okolo hotelu a samozřejmě i pro otrlejší nahoru na Praděd,“ zmiňuje v pořadu Prima Česko Martin Pokorný.

Óóó... odpočinek na všechny způsoby!

A pokud se prudce změní počasí, což se na horách stává a nám se to stalo dnes, můžete se prohřát v místní vířivce nebo sauně. „Máme finské sauny, jedna je nová a je až pro 10 návštěvníků, kteří se tam pohodlně vejdou, jednu parní saunu, vířivku pro čtyři zákazníky, odpočinkovou zónu, dá se vlastně po té proceduře vylézt ven, užít si ten venkovní prostor s výhledem do lesa, máme tam venkovní terásku udělanou i s lehátky,“ říká dále ředitel.

Po horské túře nebo dni na lyžích přijde vhod i něco dobrého na zub. Místní kuchyně nabízí jak klasiku, tak zdejší speciality. „Vlastně vše se snažíme dělat domácí, jak knedlíky, máme výborné borůvkové knedlíky, borůvkové lívance... Do  českých lesů borůvky patří, takže to jsou ty naše high lighty, které tady prodáváme,“ dodává Martin Pokorný.

Název hotelu je inspirován nepřehlédnutelným skalním útvarem v sousedství areálu. Traduje se, že právě sem se na své sněmy slétávaly a snad stále slétávají čarodějnice z celé Moravy. A tak jako každá správná horská chata, i Hotel Petrovy Kameny má své strašidlo. Má jím být duch jednoho z bývalých provozních, který prý ale své rejdy naštěstí omezuje na místní hluboké sklepy. V hotelu a jeho okolí vládne příjemný a svěží klid.

Tagy:
les příroda hotel čarodějnice volný čas katedrála svatého Petra a Pavla Česko Praděd Petrovy kameny životní styl a volný čas cestování a turismus Martin Pokorný