Chlapec si vyrobil louč a omylem zapálil stodolu na Pardubicku. Škoda je půl milionu

Dobrodružná hra stojí zřejmě za požárem stodoly, která lehla popelem v Holicích na Pardubicku. Chlapec si tam měl vyrobit louč, kterou následně zapálil. Od ní chytly zásoby benzínu, který byl ve stodole uskladněn v kanystrech.

V Holicích v místní části Podhráz hasiči bojovali s požárem, který zachvátil stodolu u jednoho z domů. S plameny bojovalo do nočních hodin šest jednotek hasičů. „Já jsem akorát zaléval. Soused tam běžel a volal hned hasiče. Ti přijeli během pěti minut. Nevěděli jsme, co se stalo,“ popisuje situaci jeden ze sousedů.

„Hořela celá stodola. Plameny byly vyšší než celý barák. Byla to katastrofa. Ještěže to nechytlo dál,“ dodává další.

Škoda přes půl milionu

Oheň nikoho nezranil. V pondělí dopoledne se na požářišti zjišťovalo, od čeho se vznítil. Podle vyšetřovatele mělo vše vzniknout jako dětská hra. Chlapec uvnitř si chtěl vyrobit louč. Sebral klacek a ponořil ho do kanystru s benzínem. Ten se přitom rozlil na zem ve stodole.

„Chlapec měl poté louč zapálit. Když dohořela, položil ji a odešel. Když se vrátil, uviděl, jak ve stodole hoří, popadl kanystr a chtěl ho odnést, jenže kanystr se převrátil. Chlapec už nic nestihl, jen přivolat strýce,“ říká mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Škoda po požáru je přibližně 600 tisíc korun. S podobným případem se hasiči setkali nedávno v Dolních Chvatlinách na Kolínsku. Plameny tam pohltily stovky balíků uskladněné slámy. Zničená byla i zemědělská budova. Seník měl zapálit malý chlapec, který si v něm hrál. Škoda je téměř 2 miliony korun.

Tagy: