Mobilní esport a telefonní videohry nabírají na popularitě

Hraní videoher je celosvětovým fenoménem, kterému se dennodenně oddávají desítky milionů osob. Zásadní podíl na tom mají především mobilní telefony, které solidním tempem začínají nahrazovat tradiční platformy, tedy herní konzole a počítače.

Nárůst oblíbenosti hraní na mobilech samozřejmě není náhodou. Hraní na smartphonu je dostupnější zkrátka ve všech ohledech. Slušný mobil lze dnes koupit i za pár tisíc korun. Za většinu her není nutné platit vůbec nic, pokud vám tedy nevadí reklamy. Exkluzivní herní tituly, za které je nutno si zaplatit, pořídíte i tak daleko levněji, než je tomu u jejich verzí pro herní konzole či PC. K tomu všemu lze mobil jednoduše schovat do kapsy, a hrát tak kdykoli a kdekoli. Nejen proto lze mobily označit za nejzásadnější herní platformu současné doby.

Podle společnosti Statista si v letošním roce alespoň jednou zahraje hru na mobilním telefonu více jak 2,4 miliardy lidí. Zajímavé je také ekonomické porovnání mobilů proti již zmíněným tradičním platformám. Podle společnosti Dot Com se v herním průmyslu za loňský rok protočilo 152 miliard dolarů a z tohoto čísla mobilní hraní tvořilo více než polovinu.

Hraní na telefonech pomalu ale jistě dobývá i svět esportu. I když v této sféře byl nárůst pomalejší, než v rámci klasického nekompetitivního hraní v esportu, mobilní gaming hraje i přesto zásadní roli. Hodnota esportového trhu je v posledních deseti letech na vzestupu a nejinak je tomu i u soutěžení v mobilních hrách. V letošním roce by podle agentury Bussines Insider měl mobilní gaming tvořit až 45 procent celkového esportu.

Mobilnímu hraní se daří nejen ve světě, ale i v našich končinách. Již od roku 2016 se každoročně koná Samsung Mistrovství ČR v mobilních hrách, které, jak už název napovídá, rok co rok podporuje gigant na mobilním trhu, společnost Samsung. Ta letos posouvá gaming vpřed s modely Note20 a S20 FE z řady Galaxy.

MČR v počítačových i mobilních hrách se obvykle odehrává na BVV v Brně, letos ale kvůli koronavirovým opatřením proběhne on-line formou. Hráči budou hrát ze svých domovů a diváci budou boj o titul mistra ČR v Hearthstone a Brawl Stars sledovat na streamu v živém přenosu, a to za doprovodu komentátorů a analytiků ze studia. Hrát se bude o víkendu 13. - 15. listopadu o celkem 90 tisíc korun, přičemž vítěz Hearthstone turnaje si odnese 30 tisíc korun a vítěz Brawl Stars turnaje 24 tisíc korun.

Tagy:
esport mobilní telefon videohra mobily herní konzole Česko Samsung mobilní hry Gaming mobilní telefony telefony Samsung Galaxy Hearthstone: Heroes of Warcraft Veletrhy Brno mobilní hra Internetová horečka