Hrozí válka na celém Blízkém východě. Palestincům měl v útocích pomáhat Írán

Konflikt mezi Izraelí a Palestinou si vyžádal stovky obětí.

Válka v Izraeli, den druhý

Na přípravách útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael se od srpna podílely také íránské revoluční gardy, napsal list The Wall Street Journal. O zahájení útoku se podle něj definitivně rozhodlo před týdnem na schůzce v libanonském Bejrútu. Listu to řekli vysoce postavení činitelé Hamásu a libanonského šíitského hnutí Hizballáh, kterému se také dostává íránské podpory. Teherán zapojení popírá.

Detaily akce, která si zatím vyžádala přes 700 obětí, se podle listu The Wall Street Journal ladily právě v libanonské metropoli na několika schůzkách, kterých se účastnili zástupci íránských revolučních gard, Hamásu, Hizballáhu i dalších militantních skupin.

ČTĚTE TAKÉ: Masakr na festivalu v Izraeli nepřežilo 250 lidí. Horší teroristický útok země nepamatuje

Jak deník připomíná, Washington zatím mluví o tom, že neviděl žádné přímé důkazy o zapojení Íránu do útoku, který je pro Izrael nejhorším za desítky let. Jeden evropský činitel ale listu řekl, že se o zapojení Teheránu ví.

Írán to však zatím popírá. „Rozhodně Palestinu neochvějně podporujeme, nicméně na palestinské reakci se nepodílíme, protože ji přijímá výhradně sama Palestina,“ uvedlo v prohlášení íránské zastoupení při OSN. Podle agentury Reuters palestinský útok také označilo za zcela legitimní obranu proti sedmi dekádám okupace.

Pokud by se zapojení Íránu potvrdilo, zvýšilo by to podle The Wall Street Journal riziko širšího konfliktu na Blízkém východě. Vysoce postavení izraelští bezpečnostní představitelé totiž už dali najevo, že pokud bude Teherán shledán odpovědným za smrt Izraelců, zasáhne Izrael proti íránskému vedení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Příběhy strachu a zoufalství z hudebního festivalu u Pásma Gazy

Tagy:
Izrael konflikt Hamás Irán The Wall Street Journal válka Palestina