Masakr na festivalu v Izraeli nepřežilo 250 lidí. Horší teroristický útok země nepamatuje

Byl to masakr, sejmuli úplně každého. Tak pro média popsal atmosféru na hudebním festivalu, který přepadli radikálové z hnutí Hamás, jeden z přivolaných mediků. Dobrovolníci podle webu The Times of Israel informovali, že na místě zatím objevili asi 250 mrtvých těl. Na sociálních sítích se mezitím šířily záběry zděšených a prchajících účastníků akce. Mezi mrtvými měl být také bývalý fotbalista Lior Asulin.

„Na místě konání hudebního festivalu jsme zatím vyzvedli 250 těl,“ sdělila podle The Times of Israel hebrejským médiím mluvčí dobrovolnické skupiny Zaka. Akce se konala na jihu Izraele v obci Re'im nedaleko hranic s Pásmem Gazy.

ČTĚTE TAKÉ: Radikálové Hamásu zabili známého izraelského fotbalistu. Den předtím oslavil narozeniny

„Byl to masakr, v životě jsem nic podobného neviděl. Bylo to plánované přepadení. Když lidé vycházeli z nouzových východů, čekaly tam na ně oddíly teroristů a začaly je sestřelovat,“ popsal pro izraelské rádio KAN medik, který byl na místo krvavého běsnění přivolán.

Popsal, že útočníci se měli pohybovat v pancéřových automobilech s neprůstřelnými skly. „Sejmuli každého, kdo šel po silnici kolem,“ uvedl. Sám unikl tak, že se tři hodiny schovával pod stromem v pomerančovém sadu. Všichni jeho kolegové, kteří se s ním vydali pomáhat, prý nepřežili.

„Poté, co zazněly sirény leteckého poplachu, zavládla na festivalu panika,“ popsala pro CNN jeho účastnice Tal Gibleová. „Neměli jsme se kam schovat, protože jsme byli na otevřeném prostoru,“ pronesla. Výbuchy jsou slyšet i na videu, které dívka pořídila – ona a její přátelé rychle prchají skrz vyprazdňující se areál a v pozadí se ozývají výstřely.

Mnoho lidí bylo také zajato jako rukojmí, což dokazují videa zveřejněná na sociálních sítích. Na jednom z nich leží bezvládná polonahá dívka v bezvědomí na korbě auta. Její blízcí ji poznali podle tetování. Jedná se o Shani Loukovou, německo-izraelskou občanku, která podle informací deníku The Bild měla festival organizovat společně se svým mexickým přítelem.

Na místě zahynul také bývalý fotbalista Lior Asulin. Na sociální síti X o tom informoval jeho bývalý klub Hapoel Tel Aviv. Spousta lidí je ale stále nezvěstná. Rodiče stále pátrají po šestadvacetiletém Britovi Jakeovi, který byl na festivalu jako ochranka. Naposledy se jim ozval v sobotu ráno.

Podle vedoucího zahraniční redakce CNN Prima NEWS se jedná o teroristický útok s největším počtem obětí v historii konfliktu mezi Izraelci a Palestinci. Smutnému žebříčku dosud vévodil útok na autobus v roce 1978, při kterém zemřelo 38 Izraelců.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Příběhy strachu a zoufalství z hudebního festivalu u Pásma Gazy

Tagy: