Hry na bojovníky vystřídaly pózy na sociálních sítích. Čína chce zpět pořádné chlapy

Právě o vzhled dbající mužské celebrity podle vládního úřadu nesou podíl viny na tom, že jsou čínští dospívající chlapci více zženštilí.

Čínští chlapci a mužnost

Čínští chlapci postrádají mužnost, zlobí se tamní ministerstvo školství. Vydalo proto sérii doporučení, jak ze svých adolescentů vychovat správné chlapy. Pomoci by měl sport.

Ať už to byli muži, kteří pohotově zneškodní protivníka, či váleční hrdinové, kteří hrdě bojují ve jménu své země, mužné silné idoly podle čínských úřadů vystřídaly v posledních dekádách jiné vzory. „Velmi často jsou to popové hvězdičky, velmi mladí, dokonale vypadající lidé,“ řekl televizi CNN Prima NEWS sinolog Vít Vojta.

A právě o vzhled dbající mužské celebrity podle Číny nesou podíl viny na tom, že jsou tamní dospívající chlapci více zženštilí. Ministerstvo školství přišlo s doporučeními, jak mladé muže zocelit.

Vliv mají i sociální sítě

Například do tělesné výchovy chtějí zapojit více kvalifikovaných učitelů a celkově zlepšit její systém. Spásu chce školství hledat třeba i u sportovců v důchodu. Čínskou společnost podle sinologa v posledních 30 letech změnil nárůst střední třídy.

„Většina obyvatel je dneska ve městech. Skupina mileniálů má velmi dobré hmotné podmínky. Dalším jevem je pochopitelně vliv sociálních sítí,“ upřesnil Vojta.

Zatímco úřady změnu vnímají spíše negativně a tvrdí, že mají obavy o přežití společnosti, Čínané se v komentářích na sociálních sítích ptají: „Je být zženštilý tak urážlivé?“ Další dodávají, že chlapci jsou také lidé a ukázat emoce nebo být jemný přece k lidskosti patří.

Tagy: