Hubáčková rezignuje na post ministryně životního prostředí. Ve vládě končí kvůli zdraví

Ministryně Hubáčková končí

Anna Hubáčková (KDU-ČSL) se v pondělí rozhodla ze zdravotních důvodů rezignovat na funkci ministryně životního prostředí, oznámil to předseda lidovců Marian Jurečka po zasedání širšího vedení KDU-ČSL. Do čela rezortu chtějí lidovci jmenovat svého místopředsedu Petra Hladíka. V úterý bude Jurečka telefonicky informovat prezidenta Miloše Zemana. Chtěl by, aby se setkali.

Hubáčková na tiskové konferenci uvedla, že ji čeká operace a po ní čtyři až šest měsíců rekonvalescence. Poděkovala za to, že mohla KDU-ČSL ve vládě stejně jako v Senátu reprezentovat. Prezident zmínil Hubáčkovou nedávno mezi šesti ministry, které by na místě Fialy vyměnil.

Hladík měl možnost stát se ministrem životního prostředí před rokem při sestavování kabinetu po sněmovních volbách, ale rozhodl se zůstat v Brně, kde zastával post primátorčina náměstka.

„Teď to přišlo znovu. Je to ale složitější. Ministryně Anna Hubáčková mě požádala, abych vedl ministerstvo místo ní. Kvůli vážným zdravotním problémům musí podstoupit náročnou operaci, ta jí znemožní vykonávat svou pozici i nadále. Velmi mě to zasáhlo,“ napsal Hladík na Twitteru.

Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) nominace Hladíka na ministra životního prostředí nebude mít vliv na jednání o koalici v Brně. Hladík s ní měl v minulosti neshody. Premiér Fiala (ODS) uvedl, že respektuje rozhodnutí ministryně Hubáčkové rezignovat, stejně tak i návrh KDU-ČSL na nominaci Hladíka. Podle toho se chystá dále postupovat.

K rezignaci Hubáčkové se vyjádřila i opozice. „Paní Hubáčková je slušná a příjemná dáma, která se na funkci ministra životního prostředí absolutně nehodila, a to ani odborně, ani jazykovým vybavením,“ prohlásil například šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Dosluhující ministryně zároveň od roku 2016 pracuje jako senátorka za Hodonínsko. Ve volbách v roce 2022 však už nekandidovala. V letech 2014 až 2018 zároveň sloužila jako starostka obce Ratíškovice. Do funkce ministryně životního prostředí ji jmenoval prezident Miloš Zeman v polovině prosince 2021. V úřadě tak působila přes devět měsíců.

Tagy:
Petr Fiala rezignace KDU-ČSL Petr Hladík Anna Hubáčková Ministerstvo životního prostředí České republiky