Íránská Angelina Jolie si měla odsedět 10 let. Pár dní po verdiktu byla propuštěna

Iránská influencerka Sahar Tabarová, známá jako „Zombie Angelina Jolie“, byla údajně osvobozena z vězení. Devatenáctiletá dívka byla podle zpráv místních médií propuštěna na kauci jen několik dní poté, co byl vynesen desetiletý trest odnětí svobody za její činnost na sociálních sítích.

Když si vyslechla verdikt, byla ve vězení už 15 měsíců. Influencerka, jejíž skutečné jméno je Fatemeh Khishvand, je známá tím, že na internetu sdílí upravené fotografie, ve kterých se stylizuje do extrémní podoby americké herečky Angeliny Jolie. Na Instagramu ji sledovalo více než 500 tisíc lidí. Na základě stížností veřejnosti byla dívka zatčena.

Podle webu The Guardian ji obvinili z trestných činů rouhání, podněcování k násilí, získávání příjmů nevhodnými prostředky a za špatný vliv na mládež prostřednictvím sociálních sítí. I přesto, že byla později zproštěna dvou ze čtyř obvinění, její právník minulý týden oznámil, že bude ženě uložen desetiletý trest.

Kombinace úprav fotek a make-upu

Tabarová nejdříve tvrdila, že podstoupila 50 operací, aby vzhledu hollywoodské krásky dosáhla. Později ale řekla, že se jednalo o kombinaci úprav fotografií a make-upu.

V dubnu se jí právníci snažili osvobodit z vězení poté, co tvrdila, že se nakazila koronavirem. V té době soudce odmítl, aby byla žena propuštěna na kauci. Na Twitteru novinářka Masih Alinejadová uvedla, že na základě „mediálního tlaku“ je Tabarová venku z vězení. „Dnes je íránská teenagerka, která na internetu zveřejňovala silně zkreslené fotky a byla uvězněna na 10 let, po masivním mediálním tlaku propuštěna,“ napsala na Twitter.

Tagy: