Izrael potřebuje politickou podporu, shodli se poslanci. V Evropě působí pátá kolona Hamásu

Předseda sněmovního výboru pro obranu Lubomír Metnar.

360° 10.10.2023

Izraelci od nás v tuto chvíli nepotřebují vojenskou techniku jako v roce 1948, nýbrž politickou podporu, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS). Společně s kolegou z výboru pro obranu Lubomírem Metnarem se shodli, že by Evropská unie měla budoucí financování humanitární pomoci do Pásma Gazy přehodnotit.

„Izrael potřebuje politickou podporu, kterou jim samozřejmě dáváme. Budeme se proto muset zúčastnit diskuse, zda je vhodné, aby představitelé Evropské unie posílali finance na podporu palestinského obyvatelstva. To mi připadá v době, kdy jsou odhalována šílená zvěrstva, která teroristé spáchali na nevinných obětech nedaleko hranic s Gazou, naprosto absurdní a nezodpovědné,“ uvedl Žáček.

ČTĚTE TAKÉ: Jak bude Izrael postupovat dál? Experti nabídli několik cest včetně totální destrukce Gazy

I když je svět v otázce viny v izraelsko-palestinském konfliktu rozdělený, Česká republika podle Metnara vyjádřila jednoznačný postoj: „Nejen co se týče podpory Izraeli v tomto bezprecedentním útoku ze strany Hamásu, ale i z hlediska revize prostředků, tedy toho, zda peníze určené mírovým projektům nejsou využívány na válečné, tedy zda se z nich nehradí útoky na Izrael,“ dodal.

Oba politici se rovněž ohradili proti vyjádřením podpory Hamásu v Evropských státech a sdíleli názor bezpečnostního analytika Tomáše Pojara, který pro CNN Prima NEWS řekl, že pokud někdo v Evropě oslavuje činy Hamásu, teroristického hnutí, měl by být deportován.

Žáček slavící zástupce a podporovatele dokonce nazval „pátou kolonou Hamásu“ a apeloval na to, aby se Evropská unie začala bránit a neprojevovala slabost. „Jsou schopni podporovat zločiny, které jsou páchány na nevinných obyvatelích Izraele, myslím si, že je nutné se připravit i na to, čeho budou schopni na půdě EU,“ sdělil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry kruté taktiky Hamásu. Rakety pálí z obydlených oblastí, izraelské letectvo vrátilo úder

Tagy: