Jak bude Izrael postupovat dál? Experti nabídli několik cest včetně totální destrukce Gazy

Budoucí vývoj izraelsko-palestinského konfliktu v tuto chvíli závisí na rozhodnutí Izraele, zda zahájí, či nezahájí pozemní invazi do Pásma Gazy, sdělil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Josef Kraus. Pokud k ní přistoupí, je třeba se připravit na celou řadu problémů a rizik, varoval expert s tím, že může dojít i k totální destrukci Gazy.

„Nejsem přesvědčen, že k pozemní invazi musí nutně dojít. Prohlášení čelních izraelských politiků samozřejmě svědčí o tom, že se něco takového připravuje,“ zmínil Kraus ve vysílání CNN Prima NEWS a upozornil na možná rizika.

ČTĚTE TAKÉ: Diplomacie a bezpečnostní služby prokázaly své kvality, uvedl k cestě Lipavského prezident

Jedním z nich je fakt, že vojenské operace v urbánním prostoru jsou skutečně obtížné. Izrael tím přijde o svoji výhodu, například co se týče technologické nadřazenosti. „Velká část bojů by se odehrávala na úrovni muž proti muži, což s sebou nese ohromnou míru rizika ztrát obou aktérů, ale také civilního obyvatelstva,“ zdůraznil.

To by bylo podle Krause z hlediska mezinárodní situace velice problematické, protože případná invaze se nedá provést bez „ztráty a utrpení civilního obyvatelstva“, což u dvoumilionové Gazy může znamenat její naprostou destrukci. „A čím více bude v médiích záběrů trpících mužů, žen, dětí, tím bude ochota podporovat tento vojenský krok Izraele menší a menší,“ doplnil.

Kraus nicméně věří, že vlnu emocí s odstupem dní nahradí racionalita. „A Izrael jednoduše vyhodnotí, že jednodušší a šetrnější na energii, lidské životy i materiál je totální izolace a prodloužení bombardování, ostřelování bezpilotními prostředky a podobně,“ sdělil a dodal, že i kdyby došlo k pozemní invazi, nezaručí to, že Hamás jako organizace bude zničena.

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý navíc ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil, že podle posledních informací se na masivní pozemní ofenzivu připravuje i palestinská strana. A pokud Izraelci vstoupí do zastavěných prostorů Pásma Gazy, ukáže se, kdo je jak vycvičen, jak jsou připravení velitelé a jaké mají obě strany technické prostředky.

„Navíc tvrdím, že v Gaze je poměrně hodně velká část lidí, kteří mají zkušenosti z Islámského státu, protože způsob komunikace, předávání informací cestou sociálních sítí a drastické záběry jsou de facto nástroj, který používal Islámský stát,“ sdělil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záchranná mise pro Čechy. V Izraeli tajně přistálo letadlo s Lipavským, vyzvedlo 34 občanů

Tagy: