Izrael potvrdil smrt bývalého člena Mosadu. Potopený člun v Itálii vezl tajné agenty

Izraelské úřady potvrdily, že při potopení lodě na italském jezeře Lago Maggiore zemřel bývalý člen tajné služby Mossad. Při neštěstí zahynuli také dva příslušníci italských tajných služeb a manželka majitele lodi, jež byla ruského původu.

Kromě majitele a jeho manželky byli na palubě plavidla jen členové italských a izraelských tajných služeb, kteří slavili narozeniny jednoho z důstojníků, uvedla ve středu italská média.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drony v Moskvě trefily centrum zla, říká Zelenského muž. Podle experta mohly letět z Ukrajiny

Italská prokuratura kvůli neúmyslnému zabití a ztroskotání lodě vyšetřuje majitele plavidla, který neštěstí přežil. Vyšetřovatelé prověřují, zda majitel, který loď řídil, dostatečně dbal na bezpečnost. Prověřuje se také jeho tvrzení, že bouře, která v neděli večer loď převrátila, nastala nečekaně. Policie se pokouší vyzvednout na povrch plavidlo, aby ho podrobila analýze. Nebyla naopak nařízena pitva čtyř mrtvých, protože podle soudního lékaře je jasné, že utonuli a zemřeli bez cizího zavinění.

Úřad izraelského premiéra potvrdil informaci italských a izraelských médií, že zemřelý izraelský občan byl člen tajných služeb ve výslužbě, který  „věnoval celý svůj život bezpečnosti státu Izrael“. Na palubě se podle informací agentury AGI a dalších italských médií nacházelo 13 členů izraelské tajné služby a osm příslušníků italské rozvědky AISE. Ty se snažila po nehodě vyslechnout místní policie. Podle deníku La Repubblica Izraelci z Itálie již odcestovali.

Nehoda otřásla obyvateli desetitisícového města Sesto Calende, u kterého se stala. „Lidé se ptají, jak se naše město stalo křižovatkou špionů,“ řekl agentuře AGI místostarosta Edoardo Favaron. Podle něj jediné místo, které by ve městě a jeho okolí mohlo vzbudit zájem tajných služeb, je výcviková akademie posádek vrtulníků italské zbrojní skupiny Leonardo.

Tagy:
Itálie Moskva Izrael Ukrajina tajná služba Mosad Lago Maggiore Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj