Izrael zasypal bombami hustě zabydlený Rafáh. Jsou tu stovky mrtvých, tvrdí Hamás

Izraelské útoky v Gaze pokračují.

Izrael útočil na Rafáh

Izraelské údery v Rafáhu na jihu Pásma Gazy si v noci na pondělí vyžádaly životy asi stovky lidí. Podle agentur Reuters a AFP to v pondělí uvedly tamní zdravotnické úřady, které ovládá radikální palestinské hnutí Hamás. Izrael potvrdil, že v oblasti, kde se tísní přes milion uprchlíků, provedl sérii úderů na podle něj teroristické cíle. Izraelská armáda také uvedla, že speciální jednotky osvobodily v Rafáhu dva rukojmí unesené členy radikálního hnutí při jeho teroristickém útoku na Izrael ze 7. října.

Představitelé zdravotnických úřadů v Gaze původně informovali o několika desítkách obětí a desítkách zraněných, přičemž avizovalo, že počet mrtvých patrně poroste. V různých částech Rafáhu bylo podle palestinských zdrojů zasaženo celkem 14 domů a tři mešity.

ČTĚTE DÁLE: Biden je proti útoku Izraele na Rafáh. Nezačínejte, dokud jsou tam civilisté, řekl Netanjahuovi

Izraelská armáda v prohlášení uvedla, že provedla sérii náletů na „teroristické cíle na jihu pásma Gazy“, při kterých bylo „mnoho teroristů zabito“. Údery, které armáda zamířila do míst, odkud osvobodila dvě rukojmí, podle oficiálního vyjádření ukončila. Informace bojujících stran není možné bezprostředně ověřit.

Podle webu The Times of Israel jde o teprve druhou úspěšnou operaci na osvobození izraelských rukojmích od začátku války v Pásmu Gazy před více než čtyřmi měsíci. Zajatí muži, oba ve věku 60 a 70 let, byli zachráněni během společné operace armády, tajné služby a policie v noci v Rafáhu. V dobrém zdravotním stavu byli převezeni do izraelské nemocnice. Izraelská armáda v této oblasti dříve oznámila sérii útoků proti teroristickým cílům.

Město Rafáh se nachází na samém jihu Pásma Gazy u hranice s Egyptem a před boji na severu se tam za čtyři měsíce války mezi Izraelem a Hamásem uchýlil přes milion civilistů. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu minulý týden nařídil armádě, aby připravila plán evakuace civilistů z Rafáhu před očekávanou "masivní" pozemní invazí s cílem zničit zbývající jednotky Hamásu.

Americký prezident Joe Biden v nedělním telefonátu řekl Netanjahuovi, že Izrael by neměl zahajovat vojenskou ofenzivu v Rafáhu, pokud nenabídne důvěryhodný a uskutečnitelný plán na zajištění bezpečnosti tamních uprchlíků.

Válku v Pásmu Gazy, v němž na území menším než Praha žije na 2,3 milionu Palestinců, Izraelci vedou v reakci na přeshraniční teroristický útok Hamásu z loňského 7. října, při němž ozbrojenci na jihu Izraele pozabíjeli na 1200 lidí a dalších 253 unesli. V Pásmu Gazy od té doby podle palestinských úřadů přišlo v důsledku bojů o život bezmála 30 tisíc Palestinců.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Americký prezident Joe Biden je pod palbou kritiky. Oponenti mu zazlívají špatnou paměť.

Tagy:
Izrael mešita Egypt Joe Biden Pásmo Gazy Hamás Benjamin Netanjahu Praha útok Hamásu na Izrael válka mezi Hamásem a Izraelem Izraelské obranné síly