Jak by vypadalo SUV z Nošovic jako praktický pick-up? Američané mají odpověď

Hyundai představil praktický pick-up Santa Cruz, jehož design vychází z kompaktního SUV Tucson. To se vyrábí i v nošovickém závodě korejské automobilky. Vůz dostal dva výkonné benzinové motory a utáhne přes dvě tuny těžký přívěs.

Co by za to dali čeští chalupáři! V Česku poměrně oblíbené SUV Hyundai Tucson, které se navíc vyrábí v nošovické továrně korejské automobilky, se proměnilo v praktický pick-up. To je naopak kategorie aut, která se v Evropě netěší příliš velkému zájmu. A tak se bude prodávat hlavně v USA. Podle parametrů i ceny je to ale docela škoda.

Novinka se jmenuje Hyundai Santa Cruz. Designem přímo navazuje na Tucson. Patrné je to hlavně na přídi vozu s masivní maskou chladiče, do které jsou integrované diody pro denní svícení. Pick-up tak dostal poměrně robustní vzhled. Auto má obdobný interiér jako model z Nošovic. Využilo například displej, který simuluje klasický přístrojový štít. Kabina je stejně jako v případě SUV pětimístná.

Pro náklad i zavazadla

Rozdíl je ale v tom, že za zády zadních cestujících najdeme přepážku a za ní pak korbu. Santa Cruz má 132 cm dlouhý ložný prostor doplněný praktickými oky na ukotvení převážených předmětů. Dokoupit půjde i roletu, která korbu zakryje proti případným nenechavcům. Převážet tak půjde nejen stavební či zahradnický materiál, ale i běžná zavazadla.

Hyundai není v USA omezen tak přísnými emisními limity. A tak pod kapotou modelu nasadil dva větší benzinové motory s objemem 2,5 litru. Atmosférický čtyřválec produkuje výkon 190 koní a točivý moment 244 Nm, jeho turbodmychadlem opatřená varianta pak slibuje sílu alespoň 275 koní a točivý moment 420 Nm. Vždy se řadí osmistupňovým automatem, který má první stupně poskládané nakrátko, aby se vůz lépe rozjížděl s těžkým nákladem. Auto totiž dokáže utáhnout přívěs o hmotnosti až 2 267 kg.

Podobně jako Tucson je i Hyundai Santa Curz postaven na architektuře s pohonem předních kol. To by se Američanům nemuselo líbit, a tak je k mání také varianta s pohonem všech kol HTRAC. Ceník zatím ještě zveřejněn nebyl, nicméně americká média odhadují, že auto bude startovat na částce 25 tisíc dolarů, tedy asi 538 tisíc korun. To je podobně jako základní Hyundai Tucson v Česku, který vyjde na 529 990 korun. V USA se ale ceny uvádějí bez daně.

Tagy: