Jak dlouho vydrží bramborový salát? S dojídáním neotálejte, Češi ho často neumí ani skladovat

Zůstal vám po štědrovečerní večeři v ledničce bramborový salát? Nebudete ani zdaleka sami. Měli byste si ale dát pozor – podle odborníků vydrží maximálně tři dny od přípravy. Pokud budete s jeho dojídáním otálet, koledujete si o zdravotní problémy. Výrazně déle vydrží jiné „vánoční zbytky“, jako je cukroví či vaječný likér. Co dělat, aby jídlo bylo poživatelné co nejdéle?

„Jeden den ho uděláte, druhý den ho máte. Pak až do 25., za mě maximálně 26. prosince. Ale u nás nikdy nevydrží,“ poznamenala Gabriela Fišmistrová na dotaz štábu CNN Prima NEWS, kolik dní u ní vydrží vánoční bramborový salát. Podobně odpovídali i další respondenti v televizní anketě.

Někteří dotázaní přihodili drobnou radu – například co nedávat do salátu, aby vydržel o něco déle. „Třeba suroviny, které rychleji podléhají zkáze. To je salám, vajíčko, hrášek možná taky. Tyto suroviny do salátu nedáváme,“ svěřila se reportérům provozovatelka restaurace Lada Vintrová.

Podle foodbloggerky a inženýrky v oboru kvality potravin Karolíny Fourové lidé často dělají další chybu, a to při skladování. Pro udržení kvality je potřeba nechat ho tam, kde je okolo nula stupňů Celsia. „Salát spousta lidí neskladuje v lednici, dává ho jen na chladné místo,“ podotkla Fourová na CNN Prima NEWS.

Mnohem déle vydrží vánoční cukroví, i tam by ale Češi měli být opatrní. Varianty s vyšším obsahem tuku se totiž kazí rychleji.

„Máslové sušenky, případně sušenky s nějakým krémem, mají rychlejší tendenci se kazit. Pak nám můžou způsobit nějaké zdravotní problémy,“ varoval výživový poradce Petr Havlíček. Většina dotázaných respondentů si ale v případě dojídání cukroví dávají na čas. Někteří jej zobou ještě týden či dva, což už je hraniční doba.

Nejlépe na tom je vaječný koňak. Díky obsahu alkoholu může v lednici vydržet až měsíc – za předpokladu, že budete dodržovat několik pravidel. „Pokud ho vždy uzavřeme, neolizujeme lahev a nalijeme ho vždy do skleničky,“ vyjmenoval Havlíček trojici pouček.

Tagy: