Jak na nejlepší pojištění auta?

Na silnici nesmíme bez povinného ručení, které nás ale nechrání před škodami, které vzniknou na našem autě. Vybrat si to pravé autopojištění může být složité, hlavně pro toho, kdo ho vybírá poprvé. Není ale proč zoufat, na následujících řádcích vám s výběrem pomůžeme. Tak hurá do toho!

Když se řekne autopojištění

Vozidlo je těžké, jezdí poměrně rychle, nedá se zastavit na místě. Dá se s ním způsobit poměrně velká škoda, a to na majetku, zdraví i životě. Nikdo ji způsobit nechce, okolnosti se ale na naše přání neptají. I proto je důležité si sjednat autopojištění, které vás ochrání před dopady pojistné události. Co se vozidel týče, pak existují dvě možnosti pojištění, jedna je povinná, druhá dobrovolná. Povinným pojištěním se myslí povinné ručení, dobrovolným pak havarijní pojištění.

Povinné ručení vás chrání před škodami, které způsobíte někomu dalšímu

Povinné ručení se dá označit i jako zákonné pojištění vozidla, jeho sjednání totiž majiteli ukládá zákon. Vozidlo bez něj nesmí na pozemní komunikaci, je pojistkou, že poškozený v případě pojistné události dostane pojistné plnění. Vztahuje se totiž na škody, které způsobíte někomu jinému, a je jedno, zda jde o škody na zdraví, životě, nebo majetku.

Havarijní pojištění kryje škody, které vzniknou vám

Havarijní pojištění si sjednat můžete a nemusíte, záleží na vás. Pokud si ho sjednáte, pak vám pomůže uhradit škody, které vzniknou na vašem vozidle, a to za vaší přítomnosti, i mimo ni. Pojistit se můžete pro případ havárie, vandalismu, odcizení, živelným katastrofám, střetu se zvěří i pádu předmětu. Pojištění proti všem rizikům se označuje jako all-risk, volba rizik je ale jen na vás.

Jak autopojištění vybrat a nesáhnout vedle?

Při výběru pojištění vozidel je třeba mít na paměti už výše zmíněné možnosti. Povinné ručení si sjednat musíte, havarijní pojištění je na vašem uvážení. U nových vozidel by mělo být samozřejmostí, vyplatí se ale i u těch starších. To je první rozhodnutí, které musíte učinit. Podle vaší volby pak postupujete dál.

  • U povinného ručení jsou zásadní pojistné limity. Minimem je 50 milionů korun, ani to ale nemusí k pokrytí vzniklé škody stačit. Čím jsou limity vyšší, tím vyšší je i pojistné, na druhou stranu, kdo má statisíce nebo miliony, kterými může uhradit škodu?
  • U havarijního pojištění je třeba si vybrat rizika, proti kterým se pojistíte, ne každý potřebuje variantu all-risk. Dalším parametrem je výše spoluúčasti, která udává, jakou měrou se budete podílet na pojistném plnění. Nejčastěji se setkáte s 10 % nebo 10 000 Kč, případně 5 % nebo 5 000 Kč. Výjimkou ale není ani nulová spoluúčast. Platí, že čím je spoluúčast nižší, tím je vyšší pojistné, zároveň ale zaplatíte méně z vlastní kapsy.

Víte, že i na pojištění automobilu se dá ušetřit, přitom být ale dobře chránění? Stačí porovnat nabídky pojištění například na https://www.klik.cz/povinne-ruceni-a-havarijni-pojisteni/ a vybrat si tu nejvýhodnější.

Tagy: