Nikdo vám neuvěří, že květiny na stole jste vyrobili z mýdlové hmoty

Mýdlo používáme každý den a hodí se také jako praktický dárek. Vlastnoručně vyrobené bude navíc radostí dvojnásobnou. Nás potěší výroba a obdarovaného i čas, který jsme tomu věnovali. A pokud vyrobíte mýdlové květiny, můžete takovou kyticí potěšit každou ženu. Vyrobit se pak dají různé dekorace, drobné pozornosti do práce nebo nevadnoucí kytky či rozkvetlé květináče.

Co budeme potřebovat:

  • mýdlovou hmotu
  • nádobu vhodnou do mikrovlnky
  • silikonové formy na mýdlo
  • vůně a barvy vhodné pro výrobu mýdla
  • speciální odstraňovač bublinek ve spreji
  • pracovní nástroje (nůž, míchátko, dřevěnou podložku)

Určitě zvolte kvalitní mýdlovou hmotu bez zbytečných chemických aditiv. Seženete jak základní mýdlovou hmotu, která může být průhledná poloprůhledná nebo bílá, tak i mýdlovou hmotu s přidanými zdravými výtažky, např. z ovesných vloček, bambuckého másla nebo s kozím mlékem.

Výrobu mýdla tak povýšíte na kvalitní bio výrobek vhodný pro každodenní používání i pro citlivou pleť. Nemusíte se pak obávat případně mýdlové výrobky darovat i osobám s citlivější pokožkou. Mýdlovou hmotu můžete obohatit parfemací nebo obarvit speciálními barvami. Vhodné jsou olejové esence s uklidňujícími účinky, například heřmánek a levandule, nebo naopak s povzbudivými účinky jako jsou citrusy a svěží květinové vůně, které vás ráno správně nakopnou do práce a pro nový den.

Jak si vyrobit mýdlové květiny

Mýdlovou hmotu si jednoduše nakrájejte ostrým nožem na menší kousky, aby se vám pohodlně vešla do nádoby. Bude se také rychleji a rovnoměrněji rozpouštět.

Nádobu s mýdlovou hmotou vložte do mikrovlnné trouby a nechte ji pozvolna rozpustit. Tady postupujte podle návodu daného produktu.

Do připravené tekuté hmoty přidejte vonnou esenci a vybranou barvu. Můžete barvu a esenci kombinovat, nebo zvolit jenom jednu přidanou složku. Tady pracujte rychle, mýdlová hmota začne pozvolna skoro ihned tuhnout.

Před litím hmoty nastříkejte odstraňovač bublinek do každé formy, kterou chcete použít. Stříkněte odstraňovač také při lití každé další vrstvy a můžete ho použít i na povrch hmoty. Tak docílíte nejlepšího výsledku celého mýdla. Po nalití vrstvy vždy ještě jemně poklepejte formičkou o podložku, aby se uvolněné bublinky snadněji dostaly ven.

Nalijte první vrstvu, v našem případě bílou část. Zastříkněte odstraňovačem bublinek a jemně poklepejte, než budete přidávat barevnou část mýdlové hmoty.

Dolijte zbylý prostor formičky obarvenou hmotou, opět nezapomeňte na odstraňovač bublinek, jemně poklepejte a na klidném místě nechte všechny naplněné formičky vychladit a ztuhnout. Stejným způsobem můžete vylít různé tvary mýdla. Použít se dají nejen k tomu určené silikonové formy, ale i kovové a plastové formičky, které odolávají vysokým teplotám, aby se vám forma při práci s teplou hmotou nedeformovala.

Po vychlazení, mýdlová hmota samovolně ztuhne a mýdlo je tím hotové. Menší tvary ztuhnou zhruba za půl hodiny, větší tvary mohou tuhnout dvě až tři hodiny. Buďte trpěliví, zejména u členitých kytiček, abyste nepoškodili jemné detaily dekorace.

Tip na milý dárek z ručně vyráběného domácího mýdla

Jako skvělý dárek se osvědčily různé hrnky a hrnečky. Můžete tak spojit příjemné s užitečným a vytvořit dárkovou soupravu pro kamarádku, kolegyni či kolegu. Vyberte vhodný hrníček, který se bude podle vás obdarovanému líbit. Záleží, zda pije raději čaj nebo kávu, jakou barvu a velikost preferuje. Jednoduchým designem se srdíčkem určitě nic nezkazíte u kamarádky.

Pokud budete vyrábět trvalou dekoraci, můžete vše přilepit tavnou pistolí. Pokud chcete, aby se dal hrnek a mýdla používat, naaranžujte vše bez lepidla. Nakonec můžete dárek zabalit do průhledné balicí fólie, aby vše drželo, a zároveň bude vaše aranžmá i vidět.

Vyplňte vnitřek polystyrenem nebo rovnou krabičkou s čajem. Horní část vyplňte dekoračním lýkem a pro lepší stabilitu mýdlových dekorací, použijte párátka nebo špejle. Ulehčí vám aranžování mýdel i v případě, že nechcete použít pro fixaci žádné lepidlo.

Upravte lýko a nakonec uložte různé květinové mýdla a doplňte je mýdlovými srdíčky. Špejle můžou sloužit i jako podpěra, aby kytky hezky vynikly, například položené mírně do strany. Mýdla klidně na seříznutou špejli napíchněte, bude se vám s ním pak lépe pracovat. Vyrobit můžete nejen hrníčkové dekorace s mýdlovými květinami, ale také malé truhlíky a květináče s nikdy nevadnoucím záhonem kytek. Budou se hodit na okno i jako další ručně vyrobený dárek.

Tagy: