Jak ven z klimatické krize? Klíčem mohou být inovativní technologie

Postupující změny klimatu jsou již druhým týdnem hlavním tématem konference OSN v anglickém Glasgow. Vedle radikální proměny lidského chování, které z velké části ovlivňují socio-ekonomické podmínky, se naděje stáčí k novým technologiím. Právě ty mohou zásadním způsobem snížit plýtvání energií, optimalizovat její spotřebu a pomáhat lidstvu postavit základy nového, ekologického světa.

Ať už se jedná o ekologičtější dopravu či fungování měst, digitalizace energie může vedle výrazného zvýšení energetické šetrnosti zároveň podpořit výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Při plném využit potenciálu digitálních technologií tak můžeme jako lidstvo efektivněji posouvat směrem k nízkouhlíkové chytré společnosti. O tomto tématu promluvil na COP26 také Dr. Fang Liang-čou, viceprezident a ředitel marketingu Huawei Digital Power, který vyzval ke spojení sil na cestě k dosažení uhlíkové neutrality.

Na setkání o systémových změnách a klimatických inovacích v technologickém průmyslu, které pořádal inovační hub UNFCCC, Fang popsal, jakým způsobem Huawei Digital Power integruje digitální technologie a technologie výkonové elektroniky, aby mohla průmyslová odvětví šetřit energii a snižovat emise jak ze samotné z výroby, tak i ze spotřeby energie. Klíčem k omezení plýtvání spotřeby energie, růstu výroby energie z obnovitelných zdrojů a ekologičtějšímu fungování dopravy i celých měst je digitalizace energie. Cestu k nízkouhlíkové chytré společnosti je však potřeba budovat společně.

„Uhlíková neutralita se stala společnou misí, kterou sdílí celý svět. Technologické inovace budou hrát hlavní roli v boji proti změně klimatu a naplňování cílů ohledně snižování emisí uhlíku. Huawei Digital Power integruje digitální technologie a technologie výkonové elektroniky, vyvíjí čistou energii a prostřednictvím digitalizace energie žene kupředu energetickou revoluci, která povede k lepší, zelenější budoucnosti,“ uvedl Fang. „Naším cílem je uspíšit výrobu čisté energie, vybudovat ekologickou dopravu, ekologické areály a datová centra a spolupracovat s průmyslovými partnery na vybudování nízkouhlíkové chytré společnosti.“

Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) jsou hlavními zdroji globálních emisí uhlíku výroba elektřiny, průmysl a doprava. Elektrárenské odvětví generuje 40 % a dopravní průmysl 21 % celosvětových uhlíkových emisí. Sektor ICT spotřebovává 4 % celosvětové elektřiny. Pro dosažení uhlíkové neutrality je nezbytné vyrábět a spotřebovávat elektrickou energii v nízkouhlíkovém režimu. Huawei Digital Power společně s partnery intenzivně pracuje na řešeních, která by pomáhala právě s těmito palčivými tématy.

V oblasti chytré fotovoltaiky vyvíjí Huawei systém čisté energie zaměřený na obnovitelné zdroje. Na Blízkém východě to je například saudskoarabský Red Sea Energy Storage Project, v jehož rámci pomáhá Huawei vyřešit energetickou soběstačnost celého města. Tento projekt bude využívat systém skladování energie 400 MW FV + 1,3 GWh, který pokryje energetické požadavky milionů lidí. Po jeho spuštění bude město jako první na světě poháněno ze sta procent čistou energií z fotovoltaiky a energetických úložišť.

Huawei také sází na kombinaci digitálních technologií a technologií výkonové elektroniky, a to zejména za účelem snižování spotřeby během přeměny, skladování a používání energie, čímž zvyšuje energetickou účinnost. Spolu s elektrárenskou společností China Southern Power Grid využívá technologie umělé inteligence AI k automatické identifikaci typických rizikových scénářů a závad na přenosovém vedení. Díky inovativnímu přístupu až 80krát zkracuje dobu servisních zásahů přímo na místě.

Společnost Huawei se zavázala vyvíjet technologie pro lepší planetu a v souladu s tímto mottem soustavně investuje do snižování uhlíkových emisí, podpory obnovitelné energie, přispívá k oběhovému hospodářství a vyvíjí aktivity na ochranu přírody právě s pomocí technologií. K 30. září 2021 pomohla Huawei Digital Power zákazníkům vygenerovat 443,5 miliardy kWh zelené energie, ušetřit 13,6 miliardy kWh elektřiny a snížit emise oxidu uhličitého o 210 milionů tun, což odpovídá vysazení 290 milionů stromů.

Tagy: