Jako chytrý telefon. SUV rozpozná obličej nebo otisk prstu řidiče

Luxusní korejská značka Genesis, která je projektem automobilky Hyundai, předvedla kompaktní elektrické SUV označené GV60. Auto se chlubí moderní elektronikou s funkcemi nápadně se podobajícími dnešním chytrým telefonům.

Aby uživatelé odemkli chytrý telefon, už dávno nemusí uvádět číselnou kombinaci. Smartphony během okamžiku rozpoznají obličej nebo otisk prstu majitele. To samé chce nyní nabídnout luxusní elektrické SUV Genesis GV60.

Kamera pro rozpoznání obličeje bude umístěna na sloupku dveří řidiče. Měla by fungovat i za snížených světelných podmínek. Obličej majitele se spáruje s profilem řidiče ve vozu. Kromě toho, že se odemknou dveře, se podle uložených preferencí nastaví i sedadlo, volant, zpětná zrcátka nebo zábavní systém.

Auto taky bude možné nastartovat otiskem prstu na startovacím tlačítku, takže s sebou řidič nemusí nosit klíče. To je vhodné třeba při cestě na pláž, při sportu nebo na výletě v méně bezpečných oblastech.

Po modelu GV60 by se tato technologie měla rozšířit i do dalších vozů. Vzhledem k tomu, že jde o projekt automobilky Hyundai, mohla by se brzy objevit i u automobilů této značky. Genesis se zatím v Evropě prodává jen v Německu, Švýcarsku a Velké Británii. Hovoří se ale i o rozšíření na další trhy.

Tagy: