Jako zbraň hromadného ničení. Útok na přehradu odsuzuje Lipavský i Kalousek, chystá se pomoc

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Dopady zničení Kachovské přehrady

Útok na ukrajinskou přehradu Nová Kachovka nad obydlenými oblastmi je srovnatelný s použitím zbraně hromadného ničení proti civilistům. V reakci na zničení přehrady to ve vyjádření uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Zničení přehrady odsoudil také exministr financí Miroslav Kalousek nebo senátor Pavel Fischer. Resort zahraničí v mimořádné pomoci vyčlení deset milionů korun na pomoc s evakuací civilistů a s důsledky zničení přehrady.

„Rusko dále posouvá hranice své agrese. Útok na přehradu Nová Kachovka nad obydlenými oblastmi je srovnatelný s použitím zbraně hromadného ničení proti civilistům. Tato brutalita bude odsouzena a potrestána,“ napsal na svém Twitteru Lipavský.

V návaznosti na to rovněž schválil mimořádnou pomoc ve výši deseti milionů korun, sdělil mluvčí ministerstva Daniel Drake. Jde podle něj o nejvyšší částku, kterou může resort poskytnout bez odsouhlasení vládou. „Ruskou agresi na Ukrajině je třeba zastavit, je neospravedlnitelná a způsobuje obrovské utrpení a tragédie. Jedinou cestou k míru je naše silná pomoc a podpora Ukrajině,“ napsal premiér Petr Fiala (ODS) k útoku na Kachovskou přehradu.

Drábová: Zatracení Rusáci

Zničení přehrady odsoudil také Kalousek. „Rusko je barbarský, teroristický stát. Jenom takovému je úplně lhostejné utrpení civilních obyvatel,“ napsal na svém Twitteru, přičemž sdílel záběry poničené přehrady. O Rusku coby teroristickém státu píše i ekonomka Danuše Nerudová.

Obdobně reagoval i senátor Pavel Fischer. „Odsuzuji zničení přehrady na jihu Ukrajiny. Ruské jednotky vyhodily do povětří obrovskou Kachovskou přehradu. Útok považuji za zločin. Záplavy ohrožují desítky tisíc obyvatel, vodní elektrárna nebude dodávat elektřinu,“ napsal na sociálních sítích.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová následně reagovala i na obavy o bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny, která vodu z přehrady využívá. „Zničení přehrady Nová Kachovka by nemělo mít bezprostřední vliv na bezpečnost Záporožské elektrárny. Reaktory jsou odstaveny, chlazení zajištěno z velké speciální nádrže na Dněpru. Horší je humanitární katastrofa kvůli záplavám. Další v řadě. Zatracení Rusáci,“ napsala na Twitteru.

Zprávou o zničení přehrady byl šokován i hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). „Včera došla fotka. Postele, které jsme poslali, jsou už v Chersonské nemocnici. Měl jsem z toho dobrý pocit. A dneska ráno čtu o ruském teroristickém útoku na přehradu Kachovka několik desítek kilometrů nad Chersonem. Je mi z toho normálně špatně,“ svěřil se v úterý na Twitteru.

„Ruský režim je teroristický. Zničení Kachovské přehrady je jejich dalším zločinem a musí se zároveň stát jedním z bodů obžaloby Tribunálu pro zločiny ruské agrese na Ukrajině. Prioritou je nyní humanitární pomoc postiženým civilistům,“ napsala na sociálních sítích předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Rusové podle Kyjeva zničili Kachovskou přehradu na okupovaném jihu Ukrajiny. Ruští představitelé z téhož obviňují ukrajinské jednotky. V oblastech ohrožených záplavami začala evakuace obyvatel. Kachovská vodní elektrárna byla zcela zničena a nebude možné uvést ji do původního stavu, uvedla v úterý v prohlášení na sociální síti Telegram společnost Ukrhidroenerho.

Tagy:
armáda zbraň Ukrajina Miroslav Kalousek Česká pirátská strana Jan Lipavský přehrada Rusko Nova Kachovka Kachovská přehrada