Po silném zemětřesení hrozí v Japonsku tsunami. Evakuaci obyvatel zahájil i ruský Sachalin

Japonské úřady po zemětřesení o síle přibližně 7,6 stupně, jež v pondělí zasáhlo část země u Japonského moře, vydaly varování před tsunami pro tři prefektury. Japonský hydrometeorologický ústav uvedl, že až pětimetrová vlna může zasáhnout poloostrov Noto v prefektuře Išikawa. Tsunami hrozí i v některých částech ruského ostrova Sachalin, úřady proto zahájily evakuaci obyvatel.

Podle televizní stanice NHK jsou z některých míst tohoto regionu hlášeny vlny přesahující jeden metr a lidé se mají co nejrychleji dostat na nějaké vyvýšené místo.

ČTĚTE TAKÉ: Na Papui-Nové Guineji vybuchla sopka, popel se dostal až do výšky 15 kilometrů

V centrálním a východním Japonsku byl přerušen provoz rychlovlaků. Záchvěvy budov byly patrné i v Tokiu. Zprávy o případných škodách či obětech zatím nejsou k dispozici.

Japonsko patří mezi země nejvíce ohrožené zemětřeseními. Úřady nyní vydaly pro Išikawu varování před dalšími otřesy. Také jihokorejská meteorologická služba upozornila, že v důsledku zemětřesení v Japonsku se může zvednout hladina moře u části území na východě Jižní Koreje.

Po zemětřesení v Japonsku by podle ruských úřadů mohli být v ohrožení i obyvatelé ruského ostrova Sachalin. Byla proto zahájena evakuace obyvatel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Před časem zasáhlo silné zemětřesení i Filipíny. Na místě kvůli hrozbě tsunami probíhaly evakuace

Tagy: