Jako v kutilské dílně. Reportér Zrno popsal práci ukrajinských výrobců a pilotů dronů

Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno navštívil vojáky na frontě.

Drony na Ukrajině

Vypadají jako parta kamarádů na horách. Ve skutečnosti jsou ale muži, které na Ukrajině navštívil reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, očima a ušima pěchoty. Ovládají bezpilotní prostředky, kterými 24 hodin denně sledují frontovou linii a pohyb protivníka na jihodoněcké frontě.

Jejich práce začíná časně zrána, když odjíždějí vystřídat své spolubojovníky v první linii. Musí si s sebou vzít veškerý potřebný materiál na 48 hodin – zbraně, munici a samozřejmě drony a veškerou potřebnou techniku.

ČTĚTE TAKÉ: Exkurze do srdce ruské revolty. Dobrovolníci z Gruzie pomáhají vojákům zběhnout

Další muži zůstávají na místě a připravují veškerý potřebný materiál. „Je to tu jako v kutilské dílně. Ostatně – hodně toho je vyrobeno ‚na koleni‘ nebo pomocí 3D tiskáren,“ popsal přímo z místa reportér Matyáš Zrno.

A z čeho všeho tedy vyrábějí munici do útočných dronů? „Ze starých sovětských ručních granátů, z amerických granátů, mají napalm vlastní výroby, termobarickou nálož, granát z pancéřovky,“ vyjmenoval Zrno, který se s vojáky vydal podívat i k frontě.

„Je asi to nejhorší počasí, jaké si můžete představit – prší. Díky tomu nás ale nemohou sledovat nepřátelské drony,“ popsal reportér. S Ukrajinci absolvoval i povinnou zastávku pro kávu. „Jak říkají vojáci: ‚Každá práce začíná kávou‘,“ vysvětlil Zrno. Vojáci vytvořili s místními oboustranně výhodnou symbiózu. „Když se domluvíme, udělají nám tu i sushi,“ prozradil ukrajinský voják Jarik.

Poté už muži míří k frontě, k místům, která ještě nedávno byla v držení Rusů. „Narážíme na odhozenou ruskou neprůstřelnou vestu,“ popsal reportér. Ukrajinci na místě nasazují speciální brýle, kterými navádějí sebevražedné drony. „Jako v jakési bojové videohře,“ komentoval to Zrno.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zničený obchod i trosky slavného stadionu. Reportér Zrno ukázal zkázu ukrajinské vesnice

Tagy:
válka dron CNN Prima NEWS materiál dílna Matyáš Zrno ruská invaze na Ukrajinu