Exkurze do srdce ruské revolty. Dobrovolníci z Gruzie pomáhají vojákům zběhnout

Novináři webu Sky News pronikli do organizace Idite Lesom, která pomáhá ruským vojákům zběhnout, vyhnout se náboru nebo utéct ze země. Protiruský odboj se řídí z Gruzie. Organizace už pomohla 24 tisícům Rusů a každý den dostává desítky zpráv. Jak funguje?

Aleksandr bojoval na Ukrajině za Rusy půl roku. Viděl mnoho bolesti a v uších mu ještě doznívají výbuchy dělostřeleckých granátů. Rozhodl se dezertovat. Využil krátkého návratu do Ruska, kam se vrátil v rámci rotace. K útěku musel postupně vystřídat letadlo, vlak a několik taxíků. Nakonec se ale dostal z Ruska pryč.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chystaný puč v Bělorusku? Kéž by se povedl. Režim je tam brutální, drží ho Putin, říká Svoboda

Je jedním z ruských vojáků, kterým pomohla organizace Idite Lesom (Jděte lesem, též Zmizte). Jedná se dobrovolnickou skupinu složenou zhruba ze 150 lidí, kteří pomáhají Rusům uniknout válečné mašinerii a utéci ze země. Informoval o tom web Sky News.

Stovky zpráv denně

Skupina sídlí v Gruzii, působí ale především na sociálních sítích. Založil ji odpůrce války Grigorij Sverdlin, který sám z Ruska uprchl a je teď na seznamu „zahraničních agentů“.

Podle svých slov z Ruska utíkat nechtěl, systém ho ale donutil. Jednoho dne si proto sbalil své věci do auta a uprchl do Lotyšska. Pak se dostal do Turecka a nakonec do Gruzie.

„Nebylo možné mlčet o tom, co se děje. Umírali nevinní lidé a já jsem se na to nedokázal jen dívat,“ řekl pro Sky News.

Idete Lesom už pomohla 24 tisícům lidí. Každý den dostává téměř dvě stě zpráv od lidí, kteří hledají pomoc. Ať už s útěkem z fronty, nebo Ruska. Celkem se skupina zapojila do 2 080 případů dezercí a navedla 55 vojáků, aby se dobrovolně vzdali Ukrajincům. Tisíce dalších Rusů se díky Idete Lesom nadále skrývají před odvodem v Rusku.

Organizace nabízí vojákům také psychologickou podporu a poradenství ohledně dalších právních záležitostí při dezerci. Všichni zapojení v soukolí ruské revolty dobře vědí, že dělají mimořádně nebezpečnou věc. V případě chycení jim hrozí mnohaleté vězení, v nejhorším případě i smrt.

Strach z dopadení

Všichni vědí o tom, jak dopadla operace Synytsia. Jednalo se o megalomanskou akci ukrajinské rozvědky, při které zpravodajci koordinovali útěk ruského vojáka Maxima Kuzminova. Ten zběhl a ještě navíc ukradl armádní vrtulník. Ukrajinci poskytli bezpečnostní garance jemu i jeho rodině. Dostal i peníze na nový život.

Jenže příběh plný odhodlání, kterému se na Západě dostalo velké pozornosti, měl nakonec smutný konec. Kuzminov žil v utajení ve Španělsku, kde ho ale někdo v polovině února zastřelil. Španělská rozvědka měla po vyšetřování jasno – stopy vedly do Ruska.

„Mnoho dezertérů žije ve strachu z dopadení ruskými úřady a žije v nejistotě. Možnosti azylu v západní Evropě, kde se mnozí z nich chtějí usadit, jsou velmi vzácné,“ upozornil web Sky News.

Novináři také naznačili, jak útěk vojáků z Ruska probíhá. Nestačí k tomu jen vystřídat řadu dopravních prostředků. Velkou roli mají hrát husté ruské lesy, pod jejichž stínem se Rusové skrývají nebo pokoušejí překročit hranice.

Tagy: