Uplynulo 10 let od Dahlgrenova krvavého masakru. V Brně povraždil své čtyři příbuzné

Od chvíle, kdy Američan Kevin Dahlgren vyvraždil čtyřčlennou rodinu v Brně-Ivanovicích, uplynulo deset let. Případ několikanásobné vraždy se zapsal do historie kriminalistiky a šokoval i zkušené policisty. Pachatel masakru neunesl doživotní trest, k němuž byl odsouzen, a ve vězení spáchal sebevraždu.

Mrtvé objevili sousedé večer 22. května, když se do rodinného domu na okraji Brna vydali pomoci s hašením požáru. Od začátku bylo jasné, že otce, matku a jejich dva syny někdo zavraždil.

ČTĚTE TAKÉ: Případ Zodiac: Detektivové zřejmě odhalili totožnost slavného vraha, který psal policii dopisy

„V první fázi na místě činu byl problém identifikovat zavražděné osoby,“ uvedl kriminalista Antonín Hrdlička.

Podezření padlo na rodinného příbuzného, tehdy dvacetiletého Američana Kevina Dahlgrena. Mladík původem z Kalifornie se v Česku živil jako učitel angličtiny. Zavražděná žena byla jeho sestřenicí. Do České republiky přiletěl údajně proto, aby našel svoje kořeny a u rodiny bydlel.

Co se v osudný den 22. května 2013 stalo, co rozpoutalo Dahlgrenovo šílenství, není jasné. Byl to totiž mladík, který všechny v domě promyšleně a systematicky vyvraždil. Ihned po vraždění si objednal taxík, který ho odvezl do Vídně na letiště, a odtamtud odletěl zpět do Ameriky. Hned po příletu byl zadržen na letišti ve Washingtonu na základě zatykače vydaného českými orgány. České úřady požádaly o jeho vydání, trvalo ale více než tři roky, než se Dahlgren ocitl před soudem v ČR.

Do České republiky byl dopraven koncem srpna 2015, kde skončil ve vazbě. Poté, co psychiatrický posudek prokázal, že Dahlgren byl v době činu příčetný, začalo v květnu 2016 projednávání případu před Krajským soudem v Brně.

Když tehdy státní zástupkyně četla obžalobu a výčet zranění, která svým příbuzným způsobil, z jejích slov mrazilo. „Způsobil kromě řezné rány na levém předloktí celkem 29 řezných a sečných ran v oblasti hlavy a krku. Zasadil 17 řezných, sečných a bodnořezných ran, a to do oblasti hlavy a krku, další tři rány do hrudníku, dvě rány do zad a pět ran do pravého ramena. Zasadil 11 sečných a řezněsečných ran do oblasti hlavy a krku. Opakovaně udeřil do hlavy nezjištěným předmětem, pravděpodobně kamenem o váze 11,8 kilogramu,“ zaznělo v obžalobě.

Čekalo ho doživotí

„Doufám, že každý pochopí, že by můj syn něčeho takového nebyl schopen,“ reagovala na obvinění Dahlgrenova matka.

Důkazy však hovořily jasně a k hrůznému činu se v podstatě nakonec přiznal i sám Dahlgren. Prý ho nabádaly cizí hlasy.

Koncem července 2016 poslal soud Dahlgrena do vězení, ortel zněl: doživotí. Rozsudek potvrdil také olomoucký vrchní soud. Trest si odpykával ve valdické věznici.

Snášet ho však nechtěl a ve věznici o pár měsíců později spáchal sebevraždu. Oběsil se na prostěradle poté, co dozorce vynechal jednu z pravidelných kontrol. Tím výjimečný příběh, který se svou brutalitou zapsal do historie kriminalistiky, definitivně skončil.

Tagy: