Jedenáctiletý hrdina. Chlapec uprchl na Slovensko úplně sám, na ruce měl telefonní číslo

Hrdina páteční noci. 11letý chlapec přišel na hranici úplně sám.

Rozhovor s Patrikem Kaizrem

Hrdina. Tak mluví o teprve 11letém chlapci slovenští policisté. Sám totiž došel ze Záporoží až na ukrajinsko-slovenskou hranici. S sebou měl jen jednu igelitku a na ruce napsané telefonní číslo.

„Přes hranici z Ukrajiny přišel na Slovensko teprve 11letý chlapec ze Záporoží. S jednou igelitkou, pasem a telefonním číslem napsaným na ruce. Přišel úplně sám, protože jeho rodiče museli zůstat na Ukrajině. Dobrovolníci se o něj ochotně postarali, odvedli ho do tepla a zajistili mu jídlo a pití, které mu nabalili i na další cestu,“ informovalo na Facebooku slovenské ministerstvo vnitra.

TOTO JE NAJVÄČŠÍ HRDINA VČERAJŠEJ NOCI 💪🇺🇦 Cez hranicu z Ukrajiny prišiel na Slovensko len 11-ročný chlapec zo...

Posted by Ministerstvo vnútra SR on Saturday, March 5, 2022

Chlapec si prý všechny získal svým „úsměvem, nebojácností a odhodláním, hodným skutečného hrdiny“. „Díky číslu na ruce a kousku papíru v pase se podařilo zkontaktovat s blízkými, kteří si pro něj později přišli a celý příběh dobře skončil,“ dodal úřad.

Kromě slovenských policistů na hranici pracují i ti čeští. „Na fotce je (chlapec) s jedním z našich policistů, kteří na místě pomáhají,“ doplnila k příspěvku mluvčí české policie Kateřina Rendlová. Od začátku ruského útoku z Ukrajiny uprchlo do zahraničí zhruba 1,5 milionu lidí. Uvedla to Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) na základě údajů, které sdělily země sousedící s Ukrajinou.

Tagy: