Jedno z nejznámějších úmrtí v hip-hopovém světě vyřešeno. Vrahové DJ z Run-DMC unikali 22 let

Americká soudní porota v úterý uznala vinnými dva muže obžalované z vraždy DJ Jasona Mizella, který vystupoval pod jménem Jam Master Jay v legendární hip-hopové formaci Run-DMC. Verdikt přišel téměř 22 let poté, co byl umělec zastřelen ve svém studiu v newyorské čtvrti Queens.

Agentura AP případ označuje za jednu z nejznámějších násilných smrtí v hip-hopovém světě. Průlom ve vyšetřování roky nepřicházel i přes záplavu informací od veřejnosti, v srpnu 2020 ale newyorská prokuratura obvinila dva muže: dnes 40letého Karla Jordana a 59letého Ronalda Washingtona.

ČTĚTE TAKÉ: Hvězda Forresta Gumpa smutní. Oscarovému herci zemřel syn, prohrál boj s vzácnou nemocí

Jordan byl Mizellovým kmotřencem, Washington zase jeho kamarádem, který bydlel u jeho sestry. Podle obžaloby jej dvojice chladnokrevně zavraždila kvůli incidentu spojenému s prodejem drog. Oba obvinění odmítli, porota u federálního soudu však jednomyslně rozhodla o jejich vině.

Mizell zemřel v říjnu 2002 ve věku 37 let. Spolu s ním skupinu Run-DMC v roce 1981 v New Yorku založili Joseph „Run“ Simmons a Darryl „DMC“ McDaniel. Formace se v 80. letech podílela na vzestupu hip-hopu s hity jako It's Tricky nebo předělávkou písně Walk This Way od rockové formace Aerosmith. Mizell později spustil vlastní vydavatelství a spolupracoval s novou generací umělců včetně rappera známého jako 50 Cent.

U jeho vraždy byli svědci, píše AP, vyšetřovatelé ale dlouho nebyli schopni získat usvědčující výpovědi. V právě ukončeném procesu obžaloba spoléhala na dva svědky, kteří vypověděli, že byli u toho, když Jordan s Washingtonem Mizella zabili. Další lidé uvedli, že konfrontaci slyšeli z vedlejší místnosti, nebo že dva obžalovaní o činu později pronesli inkriminující výroky.

Právníci Jordana a Washingtona mezitím vykreslovali jako možného pachatele Jaye Bryanta, který byl v kauze obžalován loni v květnu. Podle prokuratury třetí obžalovaný pouze pomohl dvěma hlavním pachatelům proniknout do Mizellova studia, souzen bude v odděleném procesu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bendig prolomil mlčení o podvrhu s moukou: Mrzí mě, jak se vše nafouklo. Fanouškům dal slib

Tagy:
vražda hudba soud rapper rap hip hop Run-D.M.C. Jason Mizell Jam Master Jay