Revoluční umělá inteligence. Nový chatGPT už chápe i lidské emoce, bude v telefonech Applu?

Softwarová společnost OpenAI představila novou verzi umělé inteligence. Jazykový model chatGPT-4o zvládá překlady v reálném čase, také okamžitě poskytuje zpětnou vazbu uživatelům při řešení matematických rovnic. Novinka bude zcela zdarma, předplatné však nabídne vyšší limit pro zadávání příkazů. Spekuluje se, že Apple oznámí dohodu s OpenAI a do nejnovější verze systému iOS 18 jazykový model chatGPT implementuje.

Jazykový model ChatGPT-4 je v současnosti považovaný za nejlepší nástroj generativní umělé inteligence. Společnost OpenAI díky tomu patří pozice technologického lídra. Pouhý den před velkou akcí konkurenčního Googlu se OpenAI pochlubilo s nejnovější verzí ChatGP-4o, kterou chce zpřístupnit v řádu několika týdnů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Legenda je zpět: Po 25 letech se vrací Nokia 3210. Stále s tlačítky, ale s barevným displejem

Během živého vysílání se vývojáři a technická ředitelka OpenAI Mira Murati posadili k mobilnímu telefonu. Promlouvali k generativní umělé inteligenci, ať je kreativnější při vymýšlení pohádky. Dále požádali nástroj, ať přepne hlas a pohádku zakončí zpěvem. ChatGPT-4o byl také schopný simultánně překládat z angličtiny do španělštiny. Všechny tyto činnosti zvládal v reálném čase.

„Nový hlasový (a video) režim je nejlepší počítačové rozhraní, jaké jsem kdy použil. Působí jako umělá inteligence z filmů; a stále mě trochu překvapuje, že je skutečná. Dostat její odezvu a vyjadřovací schopnosti na úroveň lidí se ukazuje jako velká změna,“ napsal zakladatel OpenAI Sam Altman ve svém blogu.

Zmínka o filmu není náhodná. Jak si všiml americký magazín The Verge, hlas asistenta ChatGPT-4o se až nápadně podobá AI asistentce Samantě z filmu Ona, kterou ztvárnila herečka Scarlett Johansson. Právě v tomto snímku herec Joaquin Phoenix v roli Theodora naváže vztah s umělou inteligencí. Altman přiznal, že tento film patří mezi jeho oblíbené.

Technická ředitelka Murati uvedla, že ChatGPT-4o bude zdarma. Nyní je bezplatně k dispozici pouze verze Chat-GPT 3.5, která má mnoho nedokonalostí, dělá chyby a zcela zaostává za vylepšenou verzí ChatGPT-4. K té je možné získat přístup nákupem měsíčního předplatného za 20 dolarů. Předplatitelé nově představeného jazykového modelu ChatGPT-4o získají pětkrát vyšší limit příkazů, které AI nástroj může splnit.

„Součástí našeho poslání je zpřístupnit naše pokročilé nástroje umělé inteligence všem zdarma,“ řekla Murati.

OpenAI tvrdí, že zásadně vylepšila svůj model. Při hlasovém zadávání příkazů už nedochází k převodu z hlasu na text, aby umělá inteligence mohla začít pracovat. Chat-GPT 4o se do kreativního přemýšlení pustí okamžitě.

Nejzajímavější novinkou je schopnost porozumět emocím. Generativní umělá inteligence od OpenAI nyní dokáže rozpoznat, jakým tónem a způsobem se lidé vyjadřují a dokáže je napodobit. V ukázce tak ChatGPT-4o mění hlasy, řeší jednoduché matematické rovnice nebo programuje.

Představení nejnovějšího nástroje z dílny OpenAI přišlo jen pouhý den před velkou akcí konkurenčního Googlu I/O. Americká firma na své vývojářské konferenci pravidelně představuje své největší novinky. Letos se očekává oznámení operačního systému Android 15 a především nové funkce umělé inteligence Google Gemini.

Za měsíc se novinkami pochlubí také Apple na své akci WWDC 2024. Agentura Bloomberg před několika dny informovala, že firma s nakousnutým jablkem dokončuje dohodu s OpenAI o využívání jazykového modelu ChatGPT v operačním systému iOS. Dosud nejlepší nástroj generativní umělé inteligence by tak mohl být dostupný v mobilních telefonech iPhone nebo v tabletech iPad.

VIDEO: Požádali jsme umělou inteligenci, aby nám vyrobila reportáž

Tagy: