Nejmenovat Fremra? Pavel by se zesměšnil, míní Stonjeková. Zachránil by se, odmítl Balšínek

Robert Fremr

Balšínek a Stonjeková k Robertu Fremrovi

Nejmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem nebude v tuhle chvíli dost dobře možné, protože prezident si musí stát za člověkem, kterého navrhl, řekla ve vysílání CNN Prima NEWS komentátorka Karolína Stonjeková. Pokud by ho Pavel do funkce neustanovil, zesměšnil by podle ní nejen sebe, ale také Senát. Šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek to ale odmítá a zdůrazňuje, že není povinností prezidenta řídit se rozhodnutím Senátu. Nejmenování Fremra mu podle něj může zachránit kredit.

Jmenování ústavních soudců předchází nějaká procedura, podotkla ve vysílání CNN Prima NEWS komentátorka Karolína Stonjeková. Podle ní se otázka Fremrovy minulosti musela řešit na poradním panelu. „Přesto byl navržen a schválen Senátem. Jediná možnost pro Petra Pavla je si za tím stát a vybraného člověka jmenovat. Pokud by se to nestalo, zesměšní se jak prezident, tak jeho panel a také Senát,“ myslí si Stonjeková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pokud Fremra jmenují, bude jako chromá kachna. Prezidentská kancelář selhala, míní Dimun

Situace podle ní nemá žádné dobré řešení. „Už je to jenom o nějaké minimalizaci mediálních škod, ke kterým došlo,“ sdělila Stonjeková. Jedinou možností je prý to, že by Fremr odstoupil sám. „Jediné, co zbývá, je, že mediální tlak na Fremra bude tak silný, že – lidově řečeno – hodí ručník do ringu,“ popsala Stonjeková a dodala, že čekání na to, co ještě dalšího se může vynořit na pana Fremra, znevažuje prezidenta, Senát, ale i Ústavní soud. „Připouští se tím, že se ještě něco může objevit,“ podotkla.

Podle Dalibora Balšínka, šéfredaktora týdeníku Echo, má prezident samozřejmě možnost soudce Fremra nejmenovat. „Tím odkladem sám připustil, že počká na další informace. Naopak nejmenování mu může zachránit jeho kredit. Není jeho povinností řídit se rozhodnutím Senátu,“ zdůraznil Balšínek s tím, že neexistuje žádný závazek pro prezidenta, aby musel Fremra ústavním soudcem jmenovat.

Tagy: